question

EcoAxis-3844 avatar image
1 Vote"
EcoAxis-3844 asked Maurice-0672 published

Still not fix ‘no internet’ connection bug in Windows 10 2004 (OS Build 19041.546)

I ever posted this issue on MS TechNet and someone told me that it’s a bug on version 2004 from Microsoft. Then nothing can do.

So I tried this.
“HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NlaSvc\Parameters\Internet”
Modify “EnableActiveProbing” and change the value from ‘0’ to ‘1’.

Result: Not help. It only works successfully for every several computer start.


Recently, I find this bug is fixed from below info.

Update fixes Windows 10 bug that ruins your internet connection
https://www.windowslatest.com/2020/10/02/update-fixes-windows-10-bug-that-ruins-your-internet-connection/

https://support.microsoft.com/en-us/help/4577063/windows-10-update-kb4577063

• Addresses an issue that might prevent applications from opening or cause other errors when applications use Windows APIs to check for internet connectivity and the network icon incorrectly displays “No internet access” in the notification area. This issue occurs if you use a group policy or local network configuration to disable active probing for the Network Connectivity Status Indicator (NCSI). This also occurs if active probing fails to use a proxy and passive probes fail to detect internet connectivity.

After upgrade my PC to OS Build 19041.56. The issue is not solved. It only works normal for every several computer start.
If 'no internet' issue happens, I can't syn email normally on Outlook / Open onedrive files from Excel / Spotify app failed.

Please help.

p.s. How can I get email notification if someone answer from this new forum?

windows-10-general
· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

I struggled with this issue, wE use infoblox end point protection. Even if you don't this article is worth a read:https://docs.infoblox.com/display/BloxOneThreatDefense/Best+Practices+for+Endpoint

No Internet Access Warning Message in Windows

In some rare circumstances, BloxOne Endpoint can make Windows incorrectly display a “No Internet Access” warning, although the connectivity is working fine. This is caused by a limitation in Microsoft Network Connectivity Status Indicator (NCSI) feature.

NCSI uses Active DNS probes to validate internet connectivity on each network interface. However, these DNS checks are restricted and NCSI will refuse to send them to a DNS server on a different interface (such as 127.0.0.1). Since BloxOne Endpoint runs a DNS forwarder on the loopback interface (127.0.0.1) as part of its core operation, these specific checks are not compatible with endpoint. This limitation does not cause any problem in majority of the environments, because Windows also performs some other checks to validate the connectivity.

To remedy this situation if it occurs in your configuration, do the following. NOTE: This fix must be deployed to the Local Group Policy.

Locate gpedit.msc. The setting for gpedit.msc within "Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> Network Connectivity Status Indicator".
Enable the 'Specify Global DNS' setting.
Run gpupdate /force.
Reboot your system. A reboot is required to clear the existing issue.

1 Vote 1 ·
CandyLuo-MSFT avatar image
0 Votes"
CandyLuo-MSFT answered

Hi ,

Thanks for your updating. Have you checked HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\NetworkConnectivityStatusIndicator to see if there any registry keys?

Find a solution. If I connected Surfshark VPN and access Internet, then disconnect VPN. It will return to normal. 'No internet' issue will be disappeared.

Good to hear that you have solved this issue by yourself. In addition, thanks for sharing your solution in the forum as it would be helpful to anyone who encounters similar issues.

In addition ,if there is no specific event/error about the problem, it is hard for us to analyze root cause from forum support level . In such case, we need to trace network monitor to find any clues. Unfortunately, analysis of network traffic is beyond our forum support level. If the issue is urgent and you want to find the root cause, I would suggest you open a case with Microsoft where more in-depth investigation can be done so that you would get a more satisfying explanation and solution to this issue.

Here is the link:

https://support.microsoft.com/en-us/gp/customer-service-phone-numbers

Best Regards,
Candy


If the Answer is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.

Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.



5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

CandyLuo-MSFT avatar image
0 Votes"
CandyLuo-MSFT answered

Hi ,

I haven't install kb4577063 yet. In my lab, if the value of EnableActiveProbing is 0, then NCSI icon in system tray reports "no internet". As the picture below:

31778-2.png

If I modify the value of EnableActiveProbing from ‘0’ to ‘1’ and restart the machine, then everything will be fine.

Result: Not help. It only works successfully for every several computer start.
After upgrade my PC to OS Build 19041.56. The issue is not solved. It only works normal for every several computer start.

What did you mean about it only works normal for every several computer start? Could you please clarify more details? It would be helpful for us to identify the problem if you could upload the screenshots or clarify more details.

How can I get email notification if someone answer from this new forum?

Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.

Best Regards,

Candy


If the Answer is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.







2.png (173.8 KiB)
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

EcoAxis-3844 avatar image
0 Votes"
EcoAxis-3844 answered

Here is my screen capture. FYI.

32337-w2.jpg



This parameter EnableActiveProbing is set to 1 for one month. Just wonder why still not fix after OS Build 19041.56 is applied.

Sorry for my bad english.
I mean when it shows 'no internet' this time. Then will be fixed after restart again or may need to restart several times.

Any idea? Thanks for your help.


w2.jpg (208.5 KiB)
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

CandyLuo-MSFT avatar image
0 Votes"
CandyLuo-MSFT answered

Hi ,

In order to get a more concreted idea of this issue, I would appreciate your help to collect the following information for further troubleshooting:

1.Did the problem occur on all windows 2004 OS Build 19041.56 machines? Or just occurred on certain machines?

2.Does restarting the Network Location Awareness (NLA) service fix the issue?

3.Are proxies or hotspots present in the problem environment?

Please make sure HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\NetworkConnectivityStatusIndicator NoActiveProbeshould either not present, or value must be 0.
32432-image.png


Make sure passive probing be enabled as well. In case active probing fails, passive probing can also detect internet unless it’s disabled by GPO. Check below to make sure you didn’t disable passive probing. If it is, enable it and test again.

Group Policy path: Computer Configuration\Administrative Templates\Network\Network Connectivity Status Indicator

setting: "Specify passive polling" = Enabled, uncheck "Disable passive polling"

This GPO setting can be also confirmed from this registry key:

HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\NetworkConnectivityStatusIndicator

In addition, when the issue occurs again, please run the PowerShell cmdlet of Get-NetConnectionProfile.

Example of good connectivity:

32456-image.png

If for any of the interfaces IPv4 or IPv6 connectivity indicates “Internet” the machine connectivity is INTERNET, and in that case the issue should not be an NCSI problem.

Best Regards,

Candy



image.png (22.2 KiB)
image.png (8.2 KiB)
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

EcoAxis-3844 avatar image
1 Vote"
EcoAxis-3844 answered EcoAxis-3844 edited

1.Did the problem occur on all windows 2004 OS Build 19041.56 machines? Or just occurred on certain machines? Only certain machine and happen after upgrade to version 2004.

2.Does restarting the Network Location Awareness (NLA) service fix the issue? No, can't stop one service

3.Are proxies or hotspots present in the problem environment? Not present

32569-a9.jpg

Find a solution.
If I connected Surfshark VPN and access Internet, then disconnect VPN. It will return to normal. 'No internet' issue will be disappeared.
32674-a10.jpg



a9.jpg (28.5 KiB)
a10.jpg (16.9 KiB)
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

EcoAxis-3844 avatar image
0 Votes"
EcoAxis-3844 answered

Have you checked HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\NetworkConnectivityStatusIndicator to see if there any registry keys?

Yes.

33083-aa.png

Not need open case. Thanks for your help.



p.s. I've follow the steps in your documentation to enable e-mail notifications. Still not get email notification. Change to other email address. Still not get email notification too. :-(


aa.png (38.4 KiB)
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

PROVOTSCdric-7574 avatar image
1 Vote"
PROVOTSCdric-7574 answered LocQuan-7138 commented

Hello,

I confirm that the problem persists despite the installation of version 20h2.

In our case when the proxy is activated we have the indication that we do not have internet.

If the proxy is not activated on the same computer, we have no problem.

All PCs in 1909 or later no problem whether or not they have the proxy

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

I think you should try the above solution from EcoAxis to connect to a Surfshark VPN, access the Internet and then disconnect from the VPN.

I also tried a different VPN from Surfshark VPN (I tried using the free APKCombo VPN) but the solution still works (I'm on 20H2 as well).


0 Votes 0 ·
LocQuan-7138 avatar image
1 Vote"
LocQuan-7138 answered umtcnyd-9390 edited

For some reasons the above solution from EcoAxis works but everything is back to "No Connection" again after a system restart. So after a couple of days trying to find another solution to fix the "No Connection" issue on 20H2, I finally figured out a solution that actually works on the Microsoft Forums.

Just do the below steps and everything is working again even after a system restart :D No more "No Connection" thingy.

44298-2020-12-02-16-15-18-windows-10-says-i-have-no-inte.png


EDIT (2020-12-03) : The solution regarding changing values in registry also stopped working after a while :( But finally I have managed to fix the solution by running System File Checker "sfc /scannow" together with DISM Restore Health "DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth" command lines in an elevated CMD (with Administrator rights), let them fix some system corruptions for me and the problem has completely gone. (My PC has been running for more than 12 hours with several restarts and so far so good).



· 7
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

My system is 20H2, os build is 19042.685. I have to thank you to help me resolve this issue.
1. sfc /scannow
2. DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
3. [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NlaSvc\Parameters\Internet] EnableActiveProbing set to 1
4. [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\NetworkConnectivityStatusIndicator] NoActiveProbe set to 0
5. [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\NetworkConnectivityStatusIndicator] DisablePassivePolling set to 1
6. restart




0 Votes 0 ·

Tried this and still facing this issue. I have one 20H2 and a couple of 2004 that are facing this issue. The only workaround is to disconnect from the VPN and then "no internet" get fixed and they connect back in for a period of time until the issue comes back. The funny part sometimes my users do not notice since everything works fine until they close outlook, chrome, or teams and try to reopen that when it stops working. I hope Microsoft releases a fix for this!

0 Votes 0 ·
X21-6540 avatar image X21-6540 EleidoBenRodriguezMatias-3764 ·

I do not have VPN in my system, not sure it's useful for you. You can try the WindowsSpyBlocker's NSCI Test when the VPN is working, like this:
202012221030518129.png


1 Vote 1 ·
Show more comments
MichaelO-2734 avatar image
2 Votes"
MichaelO-2734 answered

I have the exact same issue. Been like this for months. I am on the latest Windows Version and patches. Issue is apparently related to the VPN that is running. I am using Global Protect and the icon says No Internet Access. Application seem to work just fine though. I can stop the the Wifi and start again the access shows correctly but after a bit of time it goes back to No internet access.

If Global Protect is not running the icon is perfect.

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

DavidHarron-0041 avatar image
0 Votes"
DavidHarron-0041 answered

We have some users with this "no internet" issue as well, it has also been happening for months. It seems to happen more often on users using AnyConnect VPN, but we have not been able to figure out why and Cisco blames Microsoft.
It's a real pain because Outlook sees "no internet" and gives up trying to get email sometimes. Reboots usually fix it for a while, but it always comes back.

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.