question

Barleyologist avatar image
0 Votes"
Barleyologist asked RahulJindal-2267 answered

CMG Failing to connect, azure instance failing to start.

Our CMG has been working and recently clients were not able to connect.
Looking at the SMS_CLOUD_PROXYCONNECTOR.log I see [ERROR: Failed to build Http connection 7ed67d18-fd3c-b802-4636-08b96683baac with server CMG.CLOUDAPP.NET:443]

Logged on to [https://portal.azure.com/] go to cloud service and see [Failed starting role Role could not be started. System is initializing.] I restarted the service and same error. Not sure what to do at this point.

mem-cm-generalmem-cm-site-deployment
· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Hey I have began getting this on our CMG as well. What was the fix for it?

0 Votes 0 ·
FionaYan-MSFT avatar image
0 Votes"
FionaYan-MSFT answered FionaYan-MSFT edited

@Barleyologist

Thank you for posting in Microsoft Q&A forum.

Based on my research, we could also check the cloudmgr.log on server side to track the CMG status.

Besides, did you try the connection analyzer on SCCM console for CMG?
72807-image.png
Here is an excellent blog may for you to refer to:
https://ronnydejong.com/2018/07/20/troubleshooting-cloud-management-gateway-quick-effectively-w-cmg-connector-analyzer/
Note: This is non-official Microsoft article just for your reference.

Have a good day!


If the response is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.
Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.



image.png (216.0 KiB)
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Barleyologist avatar image
0 Votes"
Barleyologist answered FionaYan-MSFT commented

@FionaYan-MSFT
thanks for the reply.

  • CloudMgr.log is not showing any errors.

  • Connection Analyzer, I ran that first and that what got me to the Azure problem. Below are the result from the CA.
    - [Green] CMG in ready state
    • [Red] Connect to the CMG service to see if it's running

    • [Red] Check configuration setting of the CMG service is up to date

    • [Yellow] Check connection status of CMG connection points

    • [Green] Check CMG enabled site systems roles

    • [Red] testing the CMG channel for management point

  • Still looking at the article but not seeing anything that describes my problem.


· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

@Barleyologist

Thanks for your update.

For these details of the checking result, we could check the SmsAdminUI.log on our site server side.

Here is a similar case may for us to refer to:
https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/281ad7f7-0f5a-41b6-bf10-13006d8f6a50/trying-to-setup-and-configure-the-cmg-in-my-lab-environment-and-its-not-going-so-well?forum=configmanagergeneral

Looking forward to hearing good news!

0 Votes 0 ·
Barleyologist avatar image
0 Votes"
Barleyologist answered FionaYan-MSFT commented

@FionaYan-MSFT Thanks again. I did not find anything notable in the SmsadminUI.log. Our CMG has been working for a year now and the referenced case looked to be a CNAME issue. I am using a self signed cert from our Enterprise CA for CMGurl.cloudapp.net and not a public cert for CMGurl.ourdomain.com so not sure how the CNAME would effect our situation. This is what I am seeing in the Azure portal73929-capture.png



capture.png (59.3 KiB)
· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

@Barleyologist

Thank you for the kindly reply.

As we know, each production environment varies. For the problem we are facing, based on my personal experience, remote assistance may be needed. Unfortunately, this is not available in the community currently due to limited resource. We recommend you to open a phone ticket with MS so that a dedicated support engineer may help on this. Meanwhile, I will try the best to report the issue in my lab to see if we can provide some clue to help on this and keep you updated.

Thank you for your kind understanding and have a nice day!


0 Votes 0 ·
Zer0-6465 avatar image
0 Votes"
Zer0-6465 answered

What was the resolution?

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

RahulJindal-2267 avatar image
0 Votes"
RahulJindal-2267 answered

Is port 443 being used for anything else? Where is your cmg proxy connector installed?

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.