question

LarssonStefan-7520 avatar image
0 Votes"
LarssonStefan-7520 asked LarssonStefan-7520 commented

Occasional problem using Active/Passive Windows Cluster with Message Queuing Role

Hi,

I am experiencing an occasional problem with an Active/Passive Windows Failover cluster and would like to get some help and guidance on how to find the root cause to the problem. The cluster is setup using two Windows Server 2019 with a quorum disc as witness. The cluster has an Message Queuing role and this is where I can see the problem.

When testing the installation everything seems to work as expected on both nodes and even when failing over the functionality is as expected. So far everything seems fine but when using the failover cluster manager every now and then I can see an information message saying "Problem Accessing Client Access Point. For more data see Information Details". When clicking on "Information Details" an error message is displayed stating "Unable to find a Client Access Point dependency for Message Queuing 'MSMQTEST'". This can happen on both nodes and after a refresh the message disappear.

I have no way to reproduce the error but it keeps coming back occasionally. As this is a very critical service in our installation we have a bad feeling and would very much appreciate some input on this error to be able to solve it. We cannot see that this has an negative effect on the functionality in the test environment but when moving to production the workload will be completely different and any problem would be non acceptable.

Is there anyone out there that has experienced a this scenario?
Any suggestions of where to look for any logging that can help in the right direction?

BR,
Stefan

azure-queue-storage
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

ManuPhilip avatar image
0 Votes"
ManuPhilip answered LarssonStefan-7520 commented

Hello @Stefan,

Please check couple of settings in cluster properties: Are you seeing this value as Unchecked? Use network name for computer name

If so, verify the following registry entries in both nodes

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\<SERVICENAME>\Environment

If this is presented, you need to manually delete the entry.
Actually, what happens is when the settings is unchecked, the value is not deleting from Registry.


Please mark as "Accept the answer" if the above steps helps you. Others with similar issues can also follow the solution as per your suggestion

Regards,

Manu

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Thanks for the reply. The entrie was not set in this case but this is good knowledge for the future.

BR,
Stefan

1 Vote 1 ·
LeonLaude avatar image
0 Votes"
LeonLaude answered LarssonStefan-7520 commented

Hi,

Q&A currently supports the products listed over here https://docs.microsoft.com/en-us/answers/products (more to be added later on).

You can reach out to the experts in the dedicated forums over here:

Microsoft Message Queuing (MSMQ)
https://social.msdn.microsoft.com/Forums/windowsdesktop/en-US/home?forum=msmq

Windows Server - High Availability (Clustering)
https://social.technet.microsoft.com/Forums/windowsserver/en-US/home?forum=winserverClustering

(Please don't forget to accept helpful replies as answer)

Best regards,
Leon


· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Thanks for the guidance, I have created a new ticket in Windows Server - High Availability

0 Votes 0 ·