Känner du dig uppdaterad?

I mitt jobb så träffar jag (hyfsat) mycket människor med olika roller, det är allt från VD:ar, konsultchefer, programägare till rena utvecklare. Vad som mer och mer framkommer är att många är oroliga för kompetensuppdateringen på kollegor i form av IT-arkitekter och utvecklare.

"Varför då?" - kan man fråga sig. Jo, i IT-Sverige så är det högtryck just nu, alla har fullt upp med att bygga färdigt sina applikationer, lägga till funktionalitet, integrera med andra system osv.

Parallellt med denna utveckling så rusar teknikutveckligen framåt och denna har en tendens att öka hastigheten än mer. Inte minst vi på Microsoft har de senaste åren varit "duktiga" på att släppa nya produkter och tekniker med täta intervall, speciellt för dig som utvecklare och IT-arkitekt.

Saken är ju den att många av utmaningarna och problemen man har i många fall skulle kunna lösas enklare och snabbare genom att använda ny teknik istället för att ligga kvar i det "gamla".

"Det är väl bara att gå en kurs..." - tänker några av er som läser nu. Javisst, egentligen är det ju så enkelt, men om man inte har tid att gå en kurs, och får man "loss en vecka", vilken kurs ska man välja?

I första stycket skrev jag medvetet kompetensuppdatering då det faktiskt är det som man oroas över. Är våra IT-arkitekter och utvecklare uppdaterade på vad som finns där ute att tillgå? Man behöver alltså inte nödvändigtvis behärska en produkt eller teknik fullt ut, men man ska veta "hur man trollar med den".

Så, var vill jag komma med detta inlägg? Jo, som en liten "tjänst" till dig som IT-arktiekt och utvecklare tänkte jag "stjäla" upp till en timme av din tid om du vill. Jag kommer varje vecka att ge dig en möjlighet att uppdatera dig genom att läsa ett blogginlägg, en artikel, se en film eller något liknande som jag tycker att "alla" utvecklare och IT-arkitekter bör hålla koll på. Jag ska försöka specificera vilken tidsåtgång varje "veckouppgift" tar.

Om du hänger med på detta så kommer du dels hålla dig uppdaterad (och kan glänsa :-)) och dels ha lättare att välja kurs (ämne/inriktning) när tillfälle ges för din kompetensutveckling.

Nu ska jag bara komma på ett bra kategorinamn för dessa postningar - förslag mottages tacksamt!