Nyhet: VSTS för databasutvecklaren

Det är med stor glädje jag kan meddela att vi nu fått ytterligare en rollversion i sviten Visual Studio Team System. Denna gång är det en version för databasutvecklaren/arkitekten och administratören som får namnet "Visual Studio Team Edition for Database Professionals".

Tittar på den nya funktionaliteten som kommer så är det många saker som jag önskat att jag haft i Visual Studio när jag tidigare jobbade som konsult och ofta brottades med databaser.

Här är några saker:

  • En ny projekttyp som gör att du kan importera en existerande databas och börja versionhantera den. Vid förändringar så skapas script automatiskt som sedan körs i produktion.
  • "Rename Refactoring" - Precis som namnet antyder, nu får vi riktig refactoring på objektnamn osv i databasen. Vilken dröm att själv slippa leta referenser...
  • Ny T-SQL-editor.
  • Schemasynkning, jämför en befintlig databas med den du har i projektet och få fram script för att dessa ska syncas.
  • Datasynkning, jämför data i två databaser och synka dessa så de är identiska.
  • Enhetstestning, funktionalitet för att skapa T-SQL eller .NET-kod för enhetstestning av exempelvis lagrade procedurer.
  • Datagenerator, skapa "dummy-data" baserat på analys av skarpt data. Allt för att få en vettig testmiljö för bland annat enhetstester.

Som du märker är det många nya saker som många önskat där ute under en längre tid.

Den 11:e juni så släpps en CTP som gör att ni kommer kunna ladda ner den för att testa och utvärdera. Kolla in produktsidan nedan för mer info.

Själv har jag inte fått tag på en kopia ännu men jag vet att min kollega Johan Lindfors gjort det och är mycket imponerad. Han kommer att demonstrera denna på konferensen "Developer Summit" idag.

Visual Studio 2005 Team Edition for Database Professionals