Starta produktbolag som student!?

I förra veckan så träffade jag studenter vid två olika tillfällen som ställde snarlika frågor kring hur man får tag på programvara för att utveckla på Microsofts plattform.

Som vanligt så tycker vi att vi från Microsofts håll är övertydliga på denna punkt men onekligen så har informationen inte nått ända fram så är kommer en kort sammanfattning hur det fungerar.

Visual Studio Express Editions

Här är egentligen insteget som är 5 stycken olika utvecklingsverktyg som är fria att ladda ner och använda. De finns tre versioner inriktade mot programmeringsspråk vilka är C#, C++ och VB.NET, en version för att bygga webbapplikationer och slutligen en fullfjädrad databasmotor i form av SQL 2005 Express som hanterar alla vanliga datatyper + XML och CLR-objekt.

Läs mer och ladda ner på:
http://www.microsoft.com/express/

Dreamspark

I förra veckan så släppte vi nyheten att alla studenter i 11 länder där Sverige är inkluderat får tillgång till våra profesionella utvecklingsverktyg utan kostnad. Detta inkluderar Visual Studio 2008 Professional som inkluderar i stort sett all funktionalitet i Express-produkterna men i ett enda verktyg. Adderat till detta så finns designerverktyg i form av Expression Studio, SQL Server 2005 Developer edition som inkluderar all funktionalitet som erbjuds i den fullständiga produkten. För dig som vill utveckla spel så finns XNA Game Studio.

Läs mer och ladda ner på:
https://downloads.channel8.msdn.com

Empower

När du väl labbat med produkterna ovan och helhjärtat vill satsa på din produkt/idé är det dags att bli en del av de mer formella programmen som Microsoft erbjuder. Första steget är programmet Empower som är inriktat på att ge nystartade mjukvarubolag en bra start. I programmet erhåller man för 375 euro per år 5 stycken fullbestyckade utvecklingsmaskiner (Vista, Office 2007, Visual Studio) och en serverlicens för Sharepoint 2007 (intranät, extern webb), Exchange (E-post, kalender osv).

Genom Empower får man också möjligheten att delta på specialinbjudna evenemang och får även support under utvecklingen av sina produkter.

Läs mer på:
http://www.microsoft.se/empower

När du kommit så här långt i processen och börjar närma dig färdigställandet av produkten så är det dags att certifiera produkten och börja ta del av de erbjudanden vi har på den marknadsmässiga sidan som ges till partners till Microsoft i kompetensen ISV.

Läs mer om partnerprogrammet på:
http://www.microsoft.com/sverige/partner/programs

Har du frågor på vägen, tveka inte att kontakta mig!