Uppgradera ASP.NET 1.X till ASP.NET 2.0

Nu när Visual Studio 2005 är släppt och även ramverket .NET Framework 2.0 så vet jag att flera av er funderar på om man "vågar" göra en uppgradering från Visual Studio 2003 till Visual Studio 2005 och därmed också ramverket 1.1 till 2.0. Frågan är relevant då det sista man vill som utvecklare, är att börja en uppgradering och sedan bli sittandes mittemellan med två utvecklingsverktyg där inget fungerar i något av dem.

På MSDN-webben så har det nu kommit en artikel som beskriver i vilka steg man ska göra en uppgradering och vad som kan gå fel. Se länken nedan.

Själv har jag testat att uppgradera tre olika lösningar (med release-versionen av VS 2005) som alla innehåller minst en komponent och i två av dem fler än en webbapplikation. Det har gått utmärkt, har faktiskt inte stött på ett enda fel som beror på uppgraderingen utan alla problem har varit orsakade av mig själv (har inte riktigt haft stenhård koll på vilka filer jag kopierat fram och tillbaka... :)

Det viktigaste att ta med sig är att hålla kolla på var de virtuella katalogerna pekar i IIS:en. VS 2003 jobbar ju med virtuella kataloger i IIS:en för att veta var projektfilerna och webbsidorna befinner sig rent fysiskt. Se därför till att om ni tar en kopia på era projekt och tänker uppgradera de kopierade filerna med VS 2005 att era virtuella kataloger också mappas mot de filer ni tänker uppgradera, annars är risken att de filer ni trodde var säkrade blir uppgraderade istället. Så för säkerhets skull, ta en säkerhetskopia, zippa denna och spara på ett USB-minne eller något liknande så att VS 2005 inte kan komma åt dem, annars kan ni få en ofrivillig uppgradering som jag fick.

Ytterligare en liten sak är att de uppgraderade webbprojekten fortsättningsvis körs via IIS och inte i den "inbyggda" webbservern Cassini i VS 2005. Jag har inte hittat någon väg att flytta webbprojekten från IIS till Cassini annat än att skapa nya webbprojekt och importera filerna.

Step-By-Step Guide to Converting Web Projects from Visual Studio .NET 2002/2003 to Visual Studio 2005