Event 315 with error 2114 on startup

Recently some customers reported then got event 315 with error 2114 on every system startup. The printers and the system both work fine. The only problem is the event with error when the system starts up each time.

The detailed log is similar as following:

Log Name:      Microsoft-Windows-PrintService/Admin
Source:        Microsoft-Windows-PrintService
Date:          6/10/2011 4:47:13 PM
Event ID:      315
Task Category: Sharing a printer
Level:         Error
Keywords:      Classic Spooler Event,Printer
User:          SYSTEM
Computer:      BobbyC-PC
Description:
The print spooler failed to share printer HP Photosmart C7200 series BT with shared resource name HP Photosmart C7200 series. Error 2114. The printer cannot be used by others on the network.
Event Xml:
< Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
  <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-PrintService" Guid="{747EF6FD-E535-4D16-B510-42C90F6873A1}" />
    <EventID>315</EventID>
    <Version>0</Version>
    <Level>2</Level>
    <Task>30</Task>
    <Opcode>12</Opcode>
    <Keywords>0x8000000000000820</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2011-06-10T20:47:13.118441500Z" />
    <EventRecordID>12</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="1612" ThreadID="1568" />
    <Channel>Microsoft-Windows-PrintService/Admin</Channel>
    <Computer>BobbyC-PC</Computer>
    <Security UserID="S-1-5-18" />
  </System>
  <UserData>
    <ShareFailed xmlns:auto-ns3="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events" xmlns="http://manifests.microsoft.com/win/2005/08/windows/printing/spooler/core/events">
      <Param1>2114</Param1>
      <Param2>HP Photosmart C7200 series BT</Param2>
      <Param3>HP Photosmart C7200 series</Param3>
    </ShareFailed>
  </UserData>
< /Event>

Root cause:

The spooler just uses the Server Service for sharing the printers. If the server service has not fully initialized when the spooler initializes and wants to share the printers, the error will be logged.

Resolution:

Check the server service and make sure there are no dependent services that have been changed from default settings.

In addition, make sure the printer driver is up to date.

More information:

I know that Lexmark has used DCOM in the past for monitor software and had issues. If you have a bunch of Lexmark devices, I'd check for DCOM errors (no clue if these are in the System event logs any more) and also verify if the Lexmark devices are using monitor software.