Windows Home Server räddar dagen...

image Lite offtopic men min dag idag började med en hårddiskkrasch. Inte precis vad jag hade räknat med och definitivt inget jag önskade.

Med 3 års  samlad mailkorrespondans, powerpoints, offerter, RFPer, dokument, program och så vidare kunde detta ha varit en riktig mardröm.Vi har i och för sig backup genom jobbet men det är bara 1 GB vilket inte räcker på långa vägar. Känner någon igen sig?

Eftersom någon däruppe måste gilla mig (förmodligen Bill) hade jag haft tur som en tokig och har köpt mig en Windows Home Server (WHS) för en vecka sen.... Med andra ord har jag backup på alla mina datorer och min senaste backup på datorn med hårddiskkrasch är från den 2007-11-30. Backupen tas automatiskt varje dag om datorn är tillkopplad WHS.

Det vill säga att jag förlorade max 1 dags arbete eftersom datorn inte använts i helgen...jag borde förmodligen spela på lotto nu när jag har en sån flyt.

image

Det jag behöver göra nu är att:

  1. Byta hårddisk
  2. Boota från WHS Restore skivan
  3. Välj backup jag vill läsa in.
  4. Rulla tummarna i 50 minuter
  5. Färdig

Otroligt enkelt och framförallt väldigt skönt att slippa allt jobb med att sätta upp datorn på nytt och börja återskapa det som försvunnit.

Nu när jag ändå är igång finns det en annan sak som imponerar mig med WHS. Den använder sig av något som kallas Singel Instance Store som gör att jag bara lagrar filer en gång oavsett hur många av mina datorer som har filen på sig.

Till exempel har jag 4 datorer som alla kör Windows Vista och totalt har de cirka 700 GB i hårddiskutrymme tillsammans. Som ni ser på bilden till höger använder jag dock inte mer än 140 GB för samtliga backups på alla datorer. Rätt imponerande.

En ok demo av Windows Home Server hittar du här

- David Orlander

 Abbonera på nyheter via RSS| Abbonera på nyheter via Email