ALT.NET – jeg er stadig ikke overbevist!

Jeg havde fornøjelsen af, at være med til mit allerførste ALT.NET møde igår aftes. Det blev afholdt af ALT.NET brugergruppen ved navn Oresund ALT.NET og fandt sted på ITU i København. Desværre var der ikke mødt alt for mange mennesker op til aftenens møde og det kan måske være grunden til at jeg gik hjem med en underlig følelse i kroppen.

Aftenen startede med at Marin Nørskov Jensen, som er en af bagmændene for gruppen, fortalte om hvad ALT.NET står for, hvordan det skal tænkes og hvad historien bag er. ALT.NET går i al sin enkelthed ud på, og jeg er ikke ekspert på området, at snakke om alternativer til Microsofts egne værktøjer og måder at gøre tingene på. Men også mere generelt være mere åben for andre teknologier, platforme osv. På den anden side kræver det forståelse for .NET platformen, og man skal af naturlige årsager nok arbejde med .NET til dagligt for at kunne følge med i ALT.NET gruppens agenda. Mens Martin holdte sit indlæg, sad jeg for mig selv og undrede mig over, om det virklig er sådan det forholder sig “derude”. Set fra min position i Microsoft, så både ja og nej.

Altså, grundlaget for ALT.NET er bygget op omkring nogle værdier som på sin vis er gode nok, men det er ligesom at der allerede er gået “den røde løber” i den, og visse personer i ALT.NET communitiet føler sig himmelsendt og mener de har fundet det rigtige svar på alt! At det er ALT.NET der har opfundet en ny kanal hvor det er ok ikke at snakke om Microsoft produkter, synes jeg lyder helt forrykt. Kan det virklig passe at det er sådan det forholder sig ? Er det ikke mere et spørgsmål om at gå ind for en filosofi hvor det er helt lovligt at bevæge sig væk fra “the Microsoft way” ? Men den tanke er jo hverken ny eller revolutionerende, så ærlig talt, så synes jeg ALT.NET falder lidt til jorden.

RWS1-Big

Hvis vi så skal snakke om de reele værktøjer, produkter og teknologier som der blev snakket om igår, så synes jeg også der er langt i mål. Det er altså ikke alle udviklere på Microsofts platform der tænker på DDD, Unit tests, IoC osv. Jeg sad med i to forskellige open space grupper hvor der blev snakket om “IDE” og “Microsoft og ALT.NET”. Det første emne kunne have været super spændende, men ingen tvivl om, at det ville have været sjovere hvis flere havde deltaget i lige netop denne session. Der blev ikke rigtig sagt noget som var fyldestgørende for mig, men på den anden side, så planlægger jeg heller ikke at skifte min IDE ud de næste par år (skulle jeg bruge Eclipse ?)! Jeg tror forøvrigt ikke at mange overvejer et skifte i forhold til Visual Studio, men jeg har taget fejl før. Jeg hørte dog noget igår som jeg har tidligere har hørt andre sige. Nemlig, at hvis man har et “website project” med rigtig mange filer (5000+) så tager det riiigtig lang tid at lave en såkald “browser roundtrip” - altså fra det øjeblik hvor du retter noget i koden til du skal se resultatet i en browser.

På session nr. 2 der handlede om “Microsoft og ALT.NET” blev jeg endnu engang konfontreret af en person der synes min job titel var kvalmende og frastødende. Men det kan da umuligt komme bag ham at der findes software evangelister, også uden for Microsoft! Snakken gik noget tid på at Microsoft har åbnet lidt mere op i forhold til nogle af de seneste tiltag i virksomhedens ene hjørne af software udvikling. MVC frameworket er selvfølgelig et godt bud på hvordan dette ligsom er sket, og det har da været super dejligt at få et framework der er så nemt at have med at gøre, men helt ærligt, tag det nu roligt! Fordi det sker med ASP.NET MVC betyder det ikke at alle i Microsoft triller rundt på ryggen og råber “Codeplex er det eneste rigtige” eller “Vi skal lave skinny frameworks fra nu af til vi dør”. Sådan bliver det efter min overbevsning ikke helt endnu og det kan vi på den anden side heller ikke leve af. Der blev også sagt igår, at “Microsoft er altid for sent ude med deres produkter”. Set fra en “firstmovers” stol, så måske. Ser vi langsigtet på det, så har vi over årene været ganske forrygende til at lave software, som på en eller anden måde bliver brugt af rigtig mange mennesker – også en masse udviklere. Jeg tror bare at Microsoft er bedst til at forbedre noget som allerede findes.

For mig at se, vil ALT.NET intiativ tagerne gerne skubbe Microsoft i en anden retning end virksomheden har været fastlåst på i fortiden. Det er da fedt at nogle både gider og tør tage kampen op med den største software virksomhed i verden, men det der er virklig fedt, som Jakob også var inde på igår er, at Microsoft virklig er begyndt at lytte mere til communititet og åbne mere op.

Jeg glæder mig allerede til næste møde, og jeg synes at alle der kan møde op skal gøre det. Support your local .NET pushers!

http://oresund.altdotnet.org/