Blogging og communities ?

Idag var jeg vidne til, og til et vist punkt, selv ansvarlig for en debat omkring hvad blogs gør for communitiet. Læg mærke til at skriver "for communitiet".

I min lille verden er blogs ikke særlig interessante, med mindre at jeg skal finde information om noget teknologi jeg bikser med. Jeg bruger dem til intet andet end teknologi (dalager skriver dog nogle sjove indlæg i ny og næ) og følger derfor heller ikke specielt meget med, på nær lige hos nogle enkelte!

At der bliver skabt communities omkring blogs er jeg meget i tvivl om. Communities bliver ikke skabt af blogs, men af mennesker der har noget relevant på hjertet og som i et eller andet omfang gerne vil dele noget med andre. Det behøver du nødvendigvis ikke en blog til. En blog er min verden ikke et community, men den kan i og for sig sagtens indgå i et større billede/sammenhæng - XNUG er et glimrende eksempel på dette. Uden brugergruppernes møder ville deres blogs sikkert ikke eksitere, og derfor ville der kun være et tyndt grundlag for, at have et community omkring dem.

Jeg fik sagt nogle ting på Twitter idag som jeg fortryder lidt. Blogs er gode til at oplyse men ikke til at skabe relation, hvilket jeg ser som den absolut vigtigste faktor i et community.

Grunden til at jeg personligt mener, at gennemsnitlige enkeltstående blogs ikke længere er relevante er, at der findes sååå mange af dem. Det gør dem nødvendigvis ikke til dårlige blogs, men overflødige og støjende.

Vi befinder os alle sammen i forskellige situationer når det handler om at finde og bruge teknologi. For mig er det ikke relevant at læse om noget før jeg har brug for det, heller ikke hvis jeg kender forfatteren af blog indlægget og det muligvis er godt det han skriver (igen, jeg har noget få jeg følger med hos).

Communities bliver skabt ved at der er et sammenhold mellem en gruppe af mennesker. Om det er brugergrupper eller open-source projekter er underordnet, men der skal være en relation - ihvertfald for mit vedkommende.

I må undskylde mig hvis jeg har trådt nogen af jer over fødderne her, det er jo desværre sket før, men så må i lige tage fat i mig og ruske mig lidt i kraven :0) No beef is ordered!

En af de andre ting jeg bider mærke i er, at et site som StackOverflow har fået så stor success med deres forum. Det er langt federe at læse nogle af de spørgsmål der, end det er at læse et blogindlæg, simpelthen fordi der bliver lagt op til, at der skal flere mennesker ind over for at løse problemet/spørgsmålet. Med et blogindlæg er det oftes ligsom at læse en artikel som man efterfølgende selv skal tage stilling til - det er blevet gammeldags!

Det jeg bare forsøger at sige er, at for mit vedkommende er bloggens oplysningstid overstået - jeg vil være med i kampen fra starten af. Det betyder hverkan at andre ikke har gavn af blogs og at jeg ikke vil blogge i fremtiden, men jeg tænder bare ikke selv så meget på at læse blogposts mere.

Inspireret af dalagers liste af blogs, så kommer mine favoritter her:

Improve.dk
Mads Kristensen
Dalager
Publicvoid
Dotnetforum's oversigt
Thomas Martinsen
NUGerne
Builder.dk
Kodehoved.dk
Deldy
Devtalk

Det er få men gode blogs og det har selvfølgelig været svært at sortere i det hele til tider!