Daniel's PDC - Mandag har altid været hård!

Så er PDC gået igang - for alvor. Der er 6000 udviklere på samme sted og vi har allesammen en ting til fælles: vi vil se hvad de (MS) har brugt de sidste 3 år på.

Vi spiste en god middag på hotellet igår, i selskab med Microsoft Danmark's teknologi chef (Jasper Boisen), Version2's søde journalist (Tanja Andersen) og selvfølgelig mine 2 gode kollegaer Henrik og René. Maden var rigtig god og jeg fik selvfølgelig et par budwiser's inden jeg kravlede i seng.

Ray Ozzie og Bob Muglia holdte deres keynote rimlig tidligt om morgenen, og det hjalp ikke på mit humør, at jeg fulgtes med René. Manden er hyper aktiv og må hverken få sukker eller cafe! Det er ok at være morgensur på en mandag :0)

Keynote

Keynoten omhandlede Windows Azure og hvordan det nye cloud service operativ system kan hjælpe virksomheder, organisationer og private med at skalere, øge storage og tilgængelighed i forhold til deres applikation og forretning. Idag er det sådan, at de fleste virksomheder/orgs/mennesker i software branchen har deres eget hosting center eller servere stående. Det er både dyrt og tidskrævende at få det til at spille optimalt. Jeg tør slet ikke tænke tilbage på hvor meget ballade der kan være med server. I fremtiden skal det være sådan, at du ikke bekymre dig særlig meget om de servere der får din applikation til at performe, derimod skal du bare sørge for din applikation virker og ser godt ud. Har du brug for at skalere eller øge storage for din applikation trykker du bare på knappen.

Så Windows Azure er et hosting tilbud ?

Det er meget mere end hosting. Du har mulighed for at benytte dig af et bredt service lag (.NET, SharePoing, CRM, Live og SQL Services), skalere bredt når du har brug for det og kun betale for de clock-cycles du nu engang bruger. Det er de samme værktøjer du er vant og de samme teknologier du mestre. Jeg kan ikke lade være med at tænke på en virksomhed som ZYB, hvor Mads Kristensen arbejder. De har et potienialle til at blive Rigtig store, men de må også have en hurdle i forhold til hosting og skalering. Det er svært at få ens applikation ud i hele verden - det skal Azure dæmme op for.

ASP.NET 4.0 vej kort

I denne session sad jeg og ventede på at høre "de nye ASP.NET" features, men de kom aldrig rigtigt. Der var dog en del fede ting ved sessionen alligevel. Scott Hunter snakkede om Microsoft's måde at bruge codeplex på, hvordan de lytter meget til hvad communitiet har at sige omkring de forskellige frameworks og hvordan det hjælper til at forbedre mulighederne i fremtidige releases.

Der blev vist lidt omkring hvad dynamic data er, og hvordan du kan bruge det som et scaffolding framework, og hvor nemt det pludseligt bliver at lave CRUD operationer udfra en LINQ 2 SQL eller EF model. Det fede ved dynamic data er at du stadig har adgang til at manipulere med dine data uden at skulle kode ret meget. Jeg ved ikke om i kan huske de første demoer af ASP.NET, hvor f.eks DataGriden blev fremhævet som en fed kontrol. Efterfølgende finder man så ud af at den sutter, er knap så fleksibel og kræver meget "glue" kode. Sådan blev dynamic data ikke præsenteret, hvilket var fedt!

Generelt bliver alle de små klumper som har været tilgængelige i forskellige frameworks, samlet under samme vifte: ASP.NET 4.0.

Der er kommet flere muligheder med Visual Web Developer 2008. Hvis du f.eks downloader og installere SP1 versionen har du nu mulighed for at udvikle MVC applikationer og klasse bibliotekter. Det er ret sejt når man tænker på at det er et gratis udviklingsværktøj. Vidste du at SAXO.com er udviklet med Visual Web Developer ?

Download de nye previews af ASP.NET.

ASP.NET MVC

Phil Haack gik i aktion med denne low-key præsentation af ASP.NET MVC projektet. Jeg er gået i MVC mode og synes det er et super heftigt framework. Det er sååå meget nemmere at have med at gøre i forhold til WebForms, og jeg kan næsten ikke få armene ned når jeg udvikler med MVC mønsteret. ASP.NET MVC har gjort det let (igen) at udvikle web applikationer, og det er faktisk blevet sjovt at udvikle web igen.

ASP.NET MVC og ASP.NET WebForms kommer til at understøtte jQuery pr. default, og det er både en politisk "statement" og ikke nok med det, Microsoft har også kontribueret til et open source javscript bibliotek og inkluderet det i visual studio.

Du kan hente de nye jQuery intellisense filer her.

ASP.NET MVC giver udvikleren mulighed for at udvikle web applikationer med et kendt design mønster, og lægger op til "convention over configuration", TDD, adskillelse, venlige url og mange andre ting. MVC, JQuery og LINQ 2 SQL er en vild kombo og burde prøve det :0)

Web udvikling i fremtiden

Med Visual Studio 2010 vil der være forbedret CSS 2.1 support, forbedret design view (ACID1), HTML snippets så det f.eks  bliver nemmere at lave en doctype i toppen af en side, register direktiv, kontroller etc. Der kommer nogle nye deployment ting, heriblandt "one click publish" der bygger på MSDeploy, som giver dig mulighed for at deploye din applikation til en eller flere maskiner. + mange flere ting :0)

Tak for idag

Det har været en lang dag igen, men med gode sessioner og masser af gode nyheder. Jeg kan ikke vente til at komme tilbage til hotellet og få mig et varmt og bad og en bid brød.

Vi ses imorgen :0)