Hvad er du hr. Microsoft Developer Evangelist ?

Når jeg ligsom igår, er et smut på en lavt-loftet beværtning kan jeg ikke lade være med at få stillet de samme spørgmål omkring evangelist begrebet. Ofte så stiller pigen sin drink fra sig og stirrer mig dybt ind i øjnene, hvorefter hun med lidt aggresivt toneleje siger “er du fra jehova’s vidne ?”. Så må jeg krybe til korset og erkende min sande trosretning – Microsoft.

Ofte så hjælper det ikke at forsøge, at forklare hvad en Microsoft Developer Evangelist egentlig er for noget – ihvertfald ikke overfor det modsatte køn. Og af den samme grund ender det ofte med, at jeg sover alene i weekenden.

Dette er ikke et forsøg på at rekruttere en ny developer evangelist, for det kommer ikke til at ske det næste lange stykke tid (jeg har tænkt mig at være DE i mange år i modsætning til flere af mine forgængere), og forøvrigt ved du sikkert ikke hvad jobbet indebære. Men lad mig forklare dig det.

Jeg kendte udelukkende evangelisterne fordi Dennis Knappe fortalte mig hvad det var. Han var engang imellem afsted i København for at snakke med bla. Niels Hilmar, som er Jeppe Rørbæk’s forgænger, og Jeppe min forgænger. For mig var der jo ikke noget specielt ved evangelisterne før jeg for alvor begyndte at involvere mig med Jeppe for en tre år siden. Det var deromkring der ANUG så sit lys for første gang. Jeppe tog faktisk til Århus for at støtte op omkring Morten, Søren og Jacob’s idé. Da jeg snakkede med Jeppe om det at tage til Århus, og fandt ud af, at det var det hans job i store træk gik ud på, så kunne jeg ikke lade være med at synes det lød som en fed tjans. Siden den dag var jeg fan af software evanglisme.

Sidenhen lavede Jeppe og jeg et par ting sammen og lige inden han stoppede hvor jeg tog 4 måneder til New Zealand var vi i gang med at leje et slot og lave en 250 menneskers konference et sted i Danmark. Jeppe var mega cool og det er ærgeligt han ikke fortsatte i sin rolle. Jeg ville ihvertfald gerne have arbejdet sammen med ham.

I Microsoft findes der en orginisation ved navn DPE, Developer Platform Evangelism, og i modsætning til stort set alle andre interne organsitationer er vi ikke målt på salg af software. Når jeg siger “målt på” så mener jeg, at hver eneste ansat i Microsoft har et sæt commitments han/hun bliver stillet ansvar overfor. Et mål i min rolle kan være “du skal udbrede klient teknologierne blandt praktiske udviklere og sørge for at levere X antal til X osv.”. Sådanne mål har jeg i år 6 af, og de kan variere meget og bliver sat 1 gang om året. Derefter er det “go do”.

Alle evangelister i Microsoft har forskellige mål og nogle er mere konkrete end andre. Generelt er jeg enormt glad for den rolle lige netop jeg besider, da den ikke kræver de store indrapportering eller excel fifleri. Ikke at jeg har noget imod Excel, jeg bruger det bare ikke :0)

I den Danske DPE er der 4 evangelister (fra biblen) og jeg tvivler meget på vi får flere “tenkiske” hoveder. Det skulle da lige være en smuk kvinde mere (der findes 2 rigtig søde og smukke kvinder i DPE idag), der samtidig vidste hvordan man designede lækker GUI i Expression.

Mig, Henrik, Martin og René. Det er evangelisterne, og vi har hver vores kerneområder hvor vi selvfølgelig hjælper hinanden hvis der måtte opstå brug for det – vi er et rigtig godt team der sparre godt med hinanden.

I mine øjne kræver det noget helt unikt at være evangelist. Det lyder måske en smule selvhøjtidligt og arrogant, og det kan også sagtens være det er det, men det vil jeg gerne stå indenfor. Men faktum er, at man skal være god til visse ting som de fleste udviklere (vi er alle udviklere) ofte ikke har evnen til. Du skal være rigtig god til at starte, hjælpe, finpudse et økosystem (i mit tilfælde, det danske udvikler community) uden at tage det fulde ansvar eller æren for det. Sagt på en anden måde, du skal kunne sætte skibe i vandet og have mange gode ideér. Du skal gøre det du brænder for, også selvom andre mennesker er dybt uenige med dig. Uanset hvad du laver vil der altid være folk der snakker dårlig om dig – det har jeg både prøvet og selv være en del af. Det vigtigste som evangelist er, at du, når du arbejder, skal tænke på alle andre end dig selv. Det er der ikke ret mange mennesker der er gode til når det kommer til stykket, men det er i virkligheden det der gør en evangelist rigtig dygtig, fordi vedkommende er nødt til sætte sig ind i andre udvikleres position og sørge for de kan komme videre. Set fra min rolle, så skal jeg være så god til at flytte masserne fra en platform til en anden som mulig. Det er en process mange ofte fejler i fordi livet udenfor Microsoft’s firewall ikke er det samme som indenfor. En sidste ting som jeg mener spiller en afgørende rolle er karisma og personlighed. Hvis nogen af jer kender min kollega René Løhde så ved i hvad jeg mener.

Til dagligt sidder jeg enten i Visual Studio og leger med .NET teknologi, er sammen med en community person for at sørge for vedkommende har det godt, afholder præsentationer i små, store eller mellemstore virksomheder, læser og søger information om ny teknologi, hiver mig i håret over Outlook på Vista. Jeg kan stort set gøre hvad det passer mig så længe jeg overholder mine commitments.

Det her er mit drømmejob og elsker at gå på arbejde, og det håber jeg i kan mærke når i møder mig :0)