Det rette valg af platform

rette_valg_platform

Forleden hørte jeg om en aktuel time-fagfordeling på et lærerværelse, som var endt i gråd og gnidsel. Som tidligere skolelærer genkender jeg situationen. Hvilke klasser du skal undervise i hvad sammen med hvem har enorm betydning for den engagerede lærer.  

Engagerede lærere møder jeg heldigvis ofte. Både i mit arbejde og som far til fire børn i folkeskolen. Er der noget der frustrerer de lærere, er det hvis de bliver forhindret i at udføre deres arbejde ordentligt. 

Det vidner en række udsagn fra lærere til Folkeskolen for tiden om. Bladet dækker skolernes valg af digital læringsplatform. De interviewede lærere er positive og ser masser potentialer, men frustrationerne over de begrænsninger og børnesygdomme, systemerne trods alt stadig har, er også et tema. 

Det der med it skal bare fungere og give flere muligheder end begrænsninger! Det er der ikke noget nyt i. Det gælder i særdeleshed, når vi taler valg af computer og styresystem. Den skærm eleven åbner om morgenen, er jo en mikro-læringsplatform, som skal vælges med omhu. Det er elevens digitale penalhus, kodeværksted, multimediemaskine, skoletaske, boghylde, bibliotek, kladdehæfte, læringskompas… fortsæt selv listen. 

At jeg peger på Windows som den platform, der bedst skaber fest og arbejdsglæde på lærerværelset og giver eleverne de bedste oplevelser i undervisningen, overrasker næppe nogen. Men da jeg som nævnt i indledningen ikke selv underviser længere, må jeg tage andre til indtægt for synspunktet. 

Den seneste måneds tid har jeg besøgt omtrent ti kommuner i hele landet. Der er tale om kommuner, som enten planlægger at investere i Windows-miljøer eller som allerede er der. Min opgave består naturligvis i at oplyse om vores produkter. Men i lige så høj grad handler det for mig om at lytte til de overvejelser og prioriteringer, der ligger bag kommunernes it-pædagogiske investeringer. 

Skal jeg koge kommunernes argumenter for at vælge Windows ned til en sætning, vil de have muligheder frem for begrænsninger. Det skal foregå i et hurtigt, sikkert og velkendt system, som giver mulighed for at arbejde i bredden og i dybden.  

En historie handler om, hvordan en kommune har opgraderet de gamle pc'er med en ssd-hardisk og lagt Windows 10 på maskinerne. En anden historie stammer fra en kommune som for fem år siden investerede i notebooks til alle elever fra 0.-10. klasse og nu har opgraderet 'maskinparken' med tusindvis af Windows-baserede Lenovo-maskiner med touch fra 0. - 10. Klasse. For ikke at komme ind på de kommuner, som har fået øjnene op for vores egne Surface-maskiner. 

'At arbejde i bredden' handler om alle de redskaber, programmer, apps og læremidler, man kan bruge  på en Windows maskine. Det giver sig selv, at vores egne programmer fungerer optimalt på vores platform, men det gælder også for tusindvis af programmer kodet af andre virksomheder. Fx findes de populære apps BookCreator, Explain Everything og Nearpod på Windows 10 platformen.

Mange fremhæver OneNote som et fantastisk redskab, der understøtter samarbejde, innovation og kreativitet. Et sted hørte jeg OneNote med Class Notebook beskrevet som et LMS-system med 80 % af den funktionalitet, læringsplatformene tilbyder. 

'At arbejde i dybden' bliver beskrevet som de muligheder, der ligger i at arbejde med desktop-applikationer. Altså programmer som kan installeres på computeren. Jeg hører, at det handler om elevernes digitale kreativitet. Mulighederne for fx at lave avancerede multimedieproduktioner eller arbejde med kodning bliver så meget større, når det ikke udelukkende foregår i skyen. Et godt eksempel er Office Mix til PowerPoint, som giver mulighed for at lave alt fra tutorials til flipped classroom over gameplays og kreative multimediepræsentationer. Et andet eksempel er Kodu Game Lab 

I den næste tid vender jeg her på bloggen tilbage med konkrete eksempler fra min research. Jeg besøger flere kommuner og sammen med vores team af Microsoft Innovative Educators, vil jeg udforske mulighederne for at skabe en skoledag for eleverne, som understøtter arbejdet med det 21. århundredes kompetencer. 

Alt imens fortsætter time-fagfordelingen på skolerne. Om en måned til halvanden er den forhåbentlig faldet på plads og gråd er vendt til glæde. At vende gråd og frustrationer over it-systemer til arbejdsglæde, er også vores en af vores missioner i Microsofts EDU-team. At støtte og inspirere skoler i hele landet. Den proces begynder med det rigtige valg af platform til hver enkelt elev.