Højere produktivitet med Office-apps og Office 2016

Af Torben Andersen, teknologirådgiver

Ja, du læste rigtigt: Jeg skrev produktivitet, her på vores uddannelsesblog. Hver gang jeg møder både undervisere og ledere på skoler og uddannelsesinstitutioner, er effektivisering af arbejdsgange på dagsorden. Uddannelsessektoren skal ganske enkelte levere mere – nogle gange for mindre. Produktivitet er ikke længere et fyord, men et velintegreret grundvilkår for alle, der har med undervisning at gøre.

21.århundrede på stand 243
Jeg uddyber tankerækken i det følgende, men også gerne på Danmarks Læringsfestival, hvor Microsoft på stand 243 er med til at facilitere fire skolers bud på hvordan man arbejder pædagogisk med det 21. århundredes kompetencer. Her kan jeg altså bidrage med nogle overvejelser om, hvordan Microsofts teknologier kan understøtte begge dagsordener, som jo med skolereformen er i spil: Politikerne vil have more for less. Hvordan løser vi den opgave?

Og her kan teknologien hjælpe os. Vi lever i en mobil tidsalder. Vi læser mails i bussen på vej til arbejde. Vi har adgang til noter og filer fra sidste møde eller lektion fra en hvilken som helst en internetbrowser- eller applikation. Den typiske smartphone har både indbygget alarm, kalender og notesbog. Vi bliver ikke kun mindre afhængige af mange fysiske genstande, men også mindre afhængige af, hvor vi er.

Øget mobilitet i uddannelsesverden
Potentialet der åbner sig via den øgede mobilitet mærker man også i uddannelsesverden. Såvel elever, lærere og forældre i grundskolen såvel som studerende og undervisere på de næste uddannelsesniveauer forventes at yde højere og levere mere. Effektivitet og produktivitet er på den politiske dagsorden og uddannelsessystemet er på it-fronten gennem de seneste ti år blevet professionaliseret på it-fronten i en grad, så brugerne nu forventer samme høje niveau som erhvervs- og privatlivets. Ikke mindst her i Danmark, hvor teknologi- og internetudbredelsen er blandt de højeste i verden.

Word, Excel, PowerPoint og OneNote er tilgængelige på alle platforme
Derfor er Office-pakkens kvantespring i forhold til mobilitet en gave til uddannelsesverden. Kerneapplikationerne Word, Excel, PowerPoint og OneNote er tilgængelige på alle platforme, efter vi lancerede optimerede apps til iPad sidste år og nu også Office-apps, der er optimeret til Android-tablets. Microsofts vision er, at vores filer og velkendte programmer følger os på alle de skærme, vi bruger i løbet dagen.

Det kommende Windows 10 kommer til at fuldbyrde den vision. Telefoner, tablets, bærbare og skrivebordscomputere vil køre det samme styresystem, der vægtløst tilpasses skærmen, du kigger på. Det bliver en fordel både for tablet-brugere, der har brug for et styresystem designet til touch og desktopbrugere, der har mus og keyboard. Fuldt ud touch- og tabletoptimerede Office-apps til Windows 10 er på vej senere i år.

Apps erstatter ikke den traditionelle Office-pakke
De mobile apps kommer til at supplere Office-pakken, så vi bliver mere produktive på farten. Men også når vi sidder ved skrivebordet, er der gode nyheder. De touchoptimerede apps erstatter ikke den traditionelle Office-pakke, der senere på året bliver lanceret som Office 2016. Fremover vil man altså kunne udrette mere, når man både er mobil og stationær. Både med Windows og Office.

Du kan læse mere om Windows 10 her, og der er mere information tilgængelig om Office 2016 og Office-apps her.