Udviklingsbudget i millionklassen - skole søger leder

Med en mæcen i ryggen søger Carolineskolen på Østerbro i København ny skoleder. Ambitionen er at skabe verdens bedste skole. Ifølge stillingsopslaget på skolens hjemmeside har projektet et udviklingsbudget i millionklassen.

Indrømmet. Overskriften på dette blogindlæg er ren click bait. Altså lokkemad for at få dig til at klikke. Men stillingsopslaget er virkeligt nok. Ansøgningsfristen er 30. maj, skal jeg lige skynde mig at sige. Vild skolelederstilling!

Find stillingsopslaget på skolens hjemmeside via konsulenthuset Autens' hjemmeside her.

Stillingsopslaget nedenfor i dette blogindlæg er dog noget, jeg med hjælp fra en gruppe Microsoft Innovative Educators har fundet på (gid det var ægte). Vi besluttede os for at lave et opslag fra en fiktiv kommune, som søger lærere.

Læs det og se om det var et sted, du havde lyst til at arbejde. Hvis det er, så send gerne en ansøgning til os :)

"Born to teach wild!

Kan du skabe rammer, der motiverer eleverne til selv at styre undervisningen? Kan du hjælpe med at genfinde meningen med uddannelse? Så er det dig, vi leder efter.

I Vindueskøbing Kommune ansætter vi lærere, som skal bære vores vision om en skole med børnenes læring i centrum ud i livet. Som lærer hos os skal du være klar til at gøre tingene radikalt anderledes, end du er vant til. Inden for folkeskolelovens rammer arbejder vi med det 21. århundredes kompetencer som vores læringskompas. Processen og produktet går hånd i hånd, og der er en håndværksmæssig tilgang til uddannelse. I bredest mulige forstand - altså ikke kun håndværk som med hammer og sav. Hvis du synes, det lyder banebrydende og vildt, så læser du jobannoncen rigtigt. Men tænker du, at det lyder flippet og laissez faire-agtigt, er du gået galt i byen. Skal visionen lykkes, kræver det overblik, lederegenskaber og gode it-kundskaber hos dig som lærer - samt en pæn portion originalitet.

Når eleverne forlader vores skoler, så skal de være eksperter i at samarbejde, men ikke ensrettede. De skal have så meget kreativitet og selvtillid tilbage i deres sind, at deres hitte-på-somhedsniveau er på grænsen af det holdbare i kollaborationsøjemed. Men også kun lige! Og så skal de fremfor alt være klar til at tage verden med storm, når de vælger deres videre færd i livet efter folkeskolen. Lad os fortælle lidt om, hvordan vi tænker, det skal ske. Ingen lange skoledage fyldt med fag-faglig fokus og skolerelaterede kompetencer. Meget fokus på innovation, kollaboration, kunst og kreativ brug af it.

Vi arbejder med rullende skolestart og fleksible holddannelser. Det gør vi fordi vi mener, at børnene skal undervises som dem, de er, og på det niveau, de befinder sig. Læring er en organisk proces, som er forskellig fra individ til individ. It-redskaber som Microsofts OneNote Class Notebook bruger vi til i samarbejde med børn og forældre at dokumentere og dele elevernes arbejde.

Vi vælger it-platforme og redskaber, hvor anvendelsen smelter sammen med de kreative processer, som undervisningen består af. De to positioner kan ikke adskilles, når man arbejder med det 21. århundredes kompetencer som det bærende grundlag. Det medfører, at både børn og voksne på skolen skal være eller blive dygtige til seriøs og kreativ brug af it.

Du skal mestre undervisning i forskellige genrer, så at sige. Også de traditionelt læremiddelstyrede. Men hvor de innovations- og projektorienterede undervisningsgenrer i de fleste skoler repræsenterer et afbræk fra hverdagen, udgør de hos os hverdagen med den tilføjelse, at vi arbejder med løsning af autentiske problemer – real world problem solving . Til gengæld er vi meget nidkære om den korte tid, vi sætter af til de traditionelle former. Disse former repræsenterer det trygge og velkendte for børnene, som også har brug for klassiske, reproduktive læringsforløb. Typisk foregår disse forløb i et bånd om eftermiddagen, hvor børnene 'lander' efter det, man kunne kalde en tur i den didaktiske helikopter.

Det er nødvendigt, at du opbygger evnen til at identificere kompetencer hos børnene, som går på tværs af folkeskolens fag og understøtter udvikling af børnenes personlighed. Hårde og bløde kompetencer vægter hos os lige højt. Det er en vigtig opgave, at du med dine metoder i undervisningen og hele din fremtoning formår at vise både børn og forældre dette.

Undervisningens indhold skal altid have en kobling til en aktuel og autentisk dagsorden. Derfor drøfter vi den løbende. Både på møder, i timerne, på skolens sociale intranet og med omverden via sociale medier og den lokale presse. Vi kalder os 'glokale'. Det vil sige, at vi tager udgangspunkt i både globale og lokale emner.

Lyder det interessant, så send en video af dig selv, hvor du fortæller, hvorfor du lige netop vil arbejde i vores skolesystem. Vi glæder os til at høre fra dig. Vi søger lærere til stillingen, men ansøgninger fra andre faggrupper vil også blive behandlet."

 

OBS! Dette er et fiktivt stillingsopslag. Inspirationen til opslaget kommer fra et symposion, hvor en gruppe Microsoft Innovative Educators (MIEs) og jeg simulerede en time-fagfordeling som et rollespil. Resultatet blev en række bud på, hvordan en skole baseret på det 21. århundredes kompetencer kunne se ud.
Gruppen af MIEs er Josefine Jack Eiby, Mads Ostermann, Katja Borregaard, Eskil Frøding, Jesper Luther, Martin Cramer, Kristoffer Theil, Sølvi Domsten og Mette Hauch.

Læs Microsofts whitepaper om det 21. århundredes kompetencer her... og her er min mail: Morten Ovesen moovesen@microsoft.com