Запознай се с победителите в местните финали на Microsoft Imagine Cup 2014

Microsoft Imagine Cup е най-голямото световно академично състезание в областта на технологиите, което се организира за 12-та поредна година. През последното десетилетие повече от 1,7 милиона студенти от целия свят са участвали, като са създали приложения и игри, насочени към решаването на някои от най-трудните световни социални проблеми. 

През 2014 г. състезанието се провежда с общ награден фонд от 1 милион щатски долара. Екипът, спечелил световните финали на Imagine Cup 2014, ще се срещне и разговаря лично с един от основателите на Microsoft Бил Гейтс. 

11 отбора се състезаваха в локалните финали на Microsoft Imagine Cup 2014 у нас. Ето и победителите. 

Проектът CommuniMentor на Uictoribus стана победител в най-оспорваната категория „Иновации“. Uicotribus са разработили система, с която хората да подобрят своите социални и комуникационни умения. Това ще става чрез симулация на определени житесйки ситуации като интервю за работа например. Идеята е, че когато един човек може да види какви грешки допуска (бавно и монотонно говорене, използване на паразитни фрази и т.н.), той ще открие как да се усъвършенства.

Екип Will Bee спечели журито с проектаEdduel в категория „Социално-отговорни каузи“. Edduel е игра, в която участниците се състезават един с друг въз основа на знанията си в избрани от тях академични сфери. Състезанието протича под формата на поредица въпроси с няколко възможни отговора, на които трябва да се отговори възможно най-бързо и точно. След това участниците получават резюме на информацията, включена във въпросите, поднесено по атрактивен начин. Идеята е играчите да учат от грешките си и да повишат знанията си.

Отборът For a lack of better name спечели безапелационно в категория „Игри“ с образователния си проект„Thralldom“ . Тяхната идея е да променят навиците на младите хора, които все повече игнорират четенето на книги, чрез разработването на уеб-базираната игра Thralldom, която да подправи сухотата на популярни класически произведения и да предостави на учащите нова и забавна гледна точка. Като за начало играта е базирана на емблематичния български роман „Под игото“ на Иван Вазов. За своя стартов успех For a lack of better name ще разчитат на добрата графика на играта, разширяване на сценария със събития от българския ренесанс, класиране на потребителите по рангове, много мини-задачи в сценария, опция за състезание в реално време и поддържка на няколко езика.  

През последните няколко години София се утвърди като ключов стартъп център в Източна Европа.  Успешните стартъп истории получават широк интерес извън границите на България. За тези постижения говори и  Don Grantham в последния си блог пост тук.  

 

Imagine Cup Bulgaria 2014 се проведе с подкрепата на: