Невероятен старт на световните финали на Imagine Cup 11 в Ню Йорк със специалното участие на Стийв Балмър и Денис Краули

Днес (08.07.2011) се проведе официалният старт на световните финали на най-голямото технологично състезание в света. Събитието се проведе при перфектна организация в страхотната обстановка на 5 звезден хотел, намиращ се на безспорно най-известното място в Ню Йорк - Times Square. Ентусиазмът на студентите, а и на всички останали, които присъстваха, беше очевиден, а организаторите бяха подготвили много приятни изненади за тях.

Традиционно, водещ беше Джон Перера (генерален мениджър на образователните програми в Майкрософт), а гостите които беше поканил за откриващите лекции предизвикаха бурните овации и повишиха допълнително настроението на публиката. Сред тях бяха представителите на домакините Артър Вандервеен (изпълнителен директор, отговарящ за иновациите в департамента за образование на Ню Йорк) и Джефри Сакс (известен икономист, фокусирал голяма част от практиката си на анализирането и разрешаването на глобалните проблеми).

Хората, които наистина взривиха публиката бяха изпълнителният директор и основател на един от най-успешните стартъпи през изминалите години, foursquare, Денис Краули и изпълнителният директор на Майкрософт, Стийв Балмър. И двамата обърнаха специално внимание на изключителните проекти, които студентите са създали за участието си в състезанието и ги призоваха да продължат да търсят решения на най-сложните проблеми, пред които се изправяме.

Най-голямата изненада за студентите беше новината от Стийв Бламър, че всеки един от финалистите ще получи контролер Kinect като подарък от състезанието!

Следващите няколко дни ще бъдат още по-интересни, защото предстои самата надпревара за първите места и много други позитивни емоции около нея. Еуфорията от първия ден просто не може да бъде описана с думи, затова прилагам снимки:

 

IMG_0499

IMG_0515

IMG_0512

IMG_0524

 

IMG_0538

IMG_0545

IMG_0549

IMG_0598

Припомням, че през тази година желание за участие в състезанието изявиха повече от 350 хиляди студенти от 183 страни от целия свят, а до финалите достигнаха само малко над 400 от тях от 73 страни.. България е представена с 2 отбора в категориите “разработка на игри” и “софтуерен дизайн” и постигнаха изключителен успех в световен мащаб.