Презентации на 19.05

През тази седмица ще се проведат две презентации на 19.05, като и двете ще бъдат на теми свързани с базите данни.

От 19:00 в ТУ-София, зала 1152, Бранислав Абаджимаринов ще ни обясни какви са основните методи за достъп до бази данни в .NEТ. Пълното заглавие на темата е “.NET библиотеки за достъп до релационни бази данни - ADO.NET vs. Linq to SQL vs. Entity Framework” , а по-долу можете да прочетете и подробно описание, както и да научите повече за лектора.

Събитието в университета ще бъде открито от Walk2Help – отборът, който спечели тазгодишното издание на Imagine Cup в България, които ще разкажат какво представлява решението им и защо смятат, че освен добри шансове да спечелят световните финали, то им дава и възможността да помогнат на света да стане по-добър.

В същия ден, но от 18:00 в офиса ни на бул. “Никола Вапцаров” 55, Маги Наумова ще се впусне в изследването на SQL Server по време на срещата на потребителската група. Ако искате да зададете някой наистина сложен въпрос на тази тема, това е най-подходящото време и място да го направите.

.NET библиотеки за достъп до релационни бази данни.

ADO.NET vs. Linq to SQL vs. Entity Framework

Библиотеките за достъп до данни на .NET Framework са сред най-използваните части на платформата за разработка. Заради тяхната стабилност, производителност и лесна интеграция те са предпочитани не само от .NET разработчици и архитекти. В тази сесия ще разгледаме основните класове за достъп до данни на ADO.NET, както и ORM решенията на Microsoft – Linq to SQL и Entity Framework, които се превръщат в де факто стандарт в бранша. Въпреки сходните интерфейси, тези библиотеки предлагат различен набор от функции и принципи за разработка. Ще направим сравнение на начините на приложение, архитектурата и производителността им. Ще разгледаме и възможността за разработка на допълнителни разширения на стандартните библиотеки и основните шаблони за дизайн, които се ползват в комбинация с тях.

БраниславАбаджимаринов е софтуерен разработчик в VMware България и Microsoft Certified Trainer. Занимава се с разработката на приложения за менажиране на виртуална инфраструктура, както и с обучения на .NET специалисти. Участва като лектор в .NET курсове в Софийски Университет, Техническият Университет и потребителски групи. Microsoft Certified Professional Developer (MCPD) и Technology Specialist (MCTS) в .NET 2.0: Web Applications & SharePoint.