Преминаха първите 2 кръга на Imagine Cup, а най-хубавото все още предстои

268998_10150703371105655_21006300654_19811986_5314373_n

След страхотното откриване в петък, деветото издание на състезанието Imagine Cup премина към същинската си част, а именно представянията на отборите пред жури. Студентите от над 100 отбора трябваше да обяснят какви проблеми са избрали да адресират и как, с помощта на технологиите, са реализирали своите решения. С цел да намалят напрежението върху презентиращият отбор, организаторите бяха избрали да направят представянията в малки зали, където да присъстват само съдиите и публика, която студентите искат да допуснат.

След първият и най-тежък кръг, който се проведе на 09.07 (събота) се излъчиха полуфиналистите в две от трите основни категории. Резултатите изглеждаха така:

  • Софтуерен дизайн – от общо 67, напред продължиха 18 отбора (Бразилия, Чили, Китай, Хърватска, Чехия, Финландия, Индия, Ирландя, Йордания, Малайзия, Мароко, Нова Зеландия, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Украйна и САЩ)
  • Вградени системи – 15 (Бразилия, Китай, Колумбия, Египет, Франция, Индия, Индонезия, Полша, Румъния, Русия, Сингапур, Испания, Тайван, Великобритания и САЩ) бяха отборите в тази категория, като изборът на журито беше между 20.

През следващият ден (10.07, неделя) се проведоха вторите кръгове на горните две категории и се довърши оценяването на игрите. В софтуерен дизайн студентите отново правиха презентации, а във вградени системи журито оценяваше решенията при неформален разговор и демонстрация на проектите. Категория игри беше по-различна, защото с цел журито да добие максимална представа за работата на студентите, трябваше да изпробва игрите лично и поради тази причина оценяването отне 2 отделни дни. В крайна сметка отборите, измежду които ще се изберат победителите са:

  • Разработка на игри – от 15 отбора в трите подкатегории, на последния кръг се класираха 9. От игрите за уеб това бяха отборите от Филипините, Полша и Словакия; за XBox/PC – Бразилия, Чехия и Тайланд; за мобилни устройства – 2 отбора от Франция и един от САЩ
  • Софтуерен дизайн – Китай, Ирландия, Йордания, Нова Зеландия, Румъния и САЩ
  • Вградени системи – Бразилия, Китай, Франция, Румъния, Тайван и Великобритания.

За съжаление, двата български отбора не преминаха на по-късни етапи в състезанието. Въпреки първоначалното разочарование, което изпитахме, все още всички сме изключително ентусиазирани от потенциала, който имат родните решения. Студентите вече планират следващите си стъпки при практическото реализиране на решенията си, а от нас остава да ги подкрепим с идеи и предложения и като цяло конструктивна обратна връзка за тяхната работа.

След изключително динамичните първи дни на състезанието, участниците с нетърпение очакваха днешния ден, когато ще имат възможността да разгледат Ню Йорк и да получат една от най-хубавите си награди за положените усилия.

Ако искате да видите повече от събитието ви препоръчвам страницата на състезанието във фейсбук, където с помощта на студентите са публикувани много материали. За всички проекти в състезанието, можете да научите повече от видеата за гласуването на публиката. Напомням ви и че все още можете да подкрепите българските отбори със своя глас.