Аз и роботът

Geeks or freaks? Мечтатели или здраво стъпили на земята реалисти? Какви са хората, благодарение на които слушаме радио през телефона си, проследяваме избяганите километри сутрин или намираме за нула време най-добрия ресторант наблизо, най-вкусната рецепта за семейната вечеря и нов коктейл за следващия купон? За какво мечтаят, какво ги вдъхновява, как се забавляват, какви места обичат да посещават? За да надникнем в техните лични истории, се срещнахме и разговаряхме с 8 личности, чиято мисия е да променят и улеснят ежедневието ни чрез технологиите, като пренаписват границите на възможното. Защо точно 8? За да ви разкажем чрез тях историята на Windows 8.1. Озаглавихме проекта "Windows 8.1 - лично твой", а идеята ни носи посланието за човека като фактор за промяна, като подправка, която придава вкус и индивидуален стил на технологиите, които ползваме всеки ден.

Днешната история "Аз и роботът" е на Никола Иринчев и се надяваме, че ще ви хареса също толкова много, колкото и на нас. Stay tuned, както се казва, защото в следващите 7 дни ще ви разкажем още 7 истории.

***

Никола се появява малко преди уречения час. Не знаем как изглежда, но не ни е трудно да го познаем по рошавия бретон и странното съоръжение, което държи в ръка – миниатюрен робот, сглобен от Lego части и задвижван с помощта на смартфон. Споделя, че конструирането на интелигентни машинки е едно от хобитата му. Другото е фотографията. Изпитва известна носталгия по аналоговите фотоапарати, живял е в Япония и мечтае да покара сърф в Австралия.

В свободното си време правиш роботи. Какво е предназначението им?

„Правя” е силно казано. По-скоро си играя. В роботите ми харесва, че комбинират софтуера с хардуера и ми позволяват да упражнявам професионалните си умения, както и да правя нещо с ръцете си. Не имплементирам сложни алгоритми. Разработвам приложение, което ги управлява. За мен най-интересното в целия процес е комуникацията между хората и
машините.

А роботчето, което носиш със себе си, има ли име и каква е функцията му?

Не, не ги кръщавам, прекалено кратко живеят, за да им измислям имена. Този робот е направен с Mindstorms комплекта на Lego и е реализацията на моя детска мечта. Като малък много исках да имам количка с дистанционно управление, която да развеждам наляво-надясно.

Как започна да се занимаваш с програмиране и компютри?

Баща ми е съосновател на софтуерна компания и още от малък ме караше да правя елементарни програмки. Малко се отклоних от правия път, когато записах физика в университета. Ключовият момент за мен беше, когато смартфоните навлязоха в ежедневието ни. Видях колко е лесно да създадеш ап, който за броени часове да достига до десетки милиони хора и да им помага в живота.

Кой е любимият ти ап, който си правил?

В предишната компания, в която работих, създадохме приложение за генериране на електронни листовки на произволен принцип за шофьорските изпити пред КАТ. Казва се MotoTest и спечели награда в конкурса на Microsoft. За броени седмици приложението беше свалено от няколко хиляди потребители и получихме изключително положителни коментари. Беше много зареждащо.

С кои предмети от аналоговата ера не можеш да се разделиш?

От преддигиталната ера ми липсват аналоговите фотоапарати заради чувството да снимаш на филм, което е много различно от това да снимаш с дигитален фотоапарат. Разбира се, и двете си имат предимства, но от време на време ми липсва тръпката от очакването да излезе снимката.

Да разбираме ли, че фотографията ти е страст?

Тя ми е малко хоби (смее се). Когато видя хубав кадър, редовно си вадя фотоапарата. Фотографията днес е доста зависима от цифровата обработка на снимките и в това няма нищо лошо. Фен съм на обработени снимки, стига да изглеждат добре. Интересно ми е самото снимане обаче, а не разкрасяването след това.

Как виждаш влиянието на новите технологии върху начина на живот и общуване между хората?

Новите технологии доста промениха живота ни, дори в най-незначителните аспекти. Когато бях на 10-15 години, нямах мобилен телефон и ако не се приберях на време, нашите изперкваха. Сестра ми още от първи клас имаше телефон, винаги се обаждаше, ако й се наложеше да закъснее, и нашите бяха доста по-спокойни. Понякога дигитализацията на отношенията между хората ограбва чисто човешкия елемент, чувството да си лице в лице с човека отсреща, но аз съм доста голям фен на новите технологии и се радвам на всичко
ново.

Електронен четец или хартиена книга?

Това е малко подвеждащ въпрос. Принципно, адски много ми харесва миризмата на мастило и хартия, но се опитвам да екологизирам някои аспекти в живота си. По тази причина от много време преминах изцяло на електронни четци, защото не мисля, че си заслужава да избиваме десетки хиляди акри гори при положение, че има и други варианти за четене.

Откъде черпиш идеи в професионален и личен план?

Най-често като наблюдавам хората около мен и се опитвам да разбера какво им пречи и как мога с моите умения да реша тази пречка. Търся проблеми и се стремя да им намирам решение с помощта на приложенията, които създавам,.

Без какво не излизаш от вкъщи?

Без смартфона си. Невъзможно ми е да си представя да не мога да потърся нещо в интернет, да не си запиша нова идея или да не направя снимка, колкото и непрофесионална да е тя.

Видях, че на мака си използваш Windows 8 операционна система. Защо?

Не съм супер пристрастен към продуктите на Apple, въпреки че ми допада екосистемата им. Обичам да експериментирам и да използвам различни технологии в ежедневието си, защото ако човек се забие само в една екосистема, остава сляп за хубавите страни на всичко останало. Ползвам Windows 8 наравно с мака както за разработка на софтуер, така и за ежедневни нужди. Пък и каквото и да си говорим, игрите за Windows са на светлинни години пред игрите за Mac.

Кои са ти любимите игри?

Хм, фен съм на почти всички игри на Blizzard и особено на StarCraft и Warcraft. Също така много харесвам ерпегета. Не съм фокусиран върху определен жанр, обичам добре направените неща.

България или чужбина?

На мнение съм, че когато човек е добър в това, което прави, няма значение къде живее. В момента ми е екстра в България, но когато реша да имам семейство и деца, по-скоро бих избрал чужбина.

В коя част на света би се преместил – Америка, Европа, Азия?

Живял съм в Япония и в Западна Европа също съм прекарал доста време. В момента се интересувам предимно от Америка или Австралия и по-скоро клоня към Австралия, главно заради плажовете и сърфа (смее се).

Колко време си бил в Япония?

Осем месеца.

Какво те впечатли в японците?

Впечатлиха ме взаимоотношенията между хората, които са страшно съвестни и обичат да си помагат. Също така са супер благи с децата, никога няма да чуеш някой да крещи на детето си. През пролетта и лятото след работа японците нямат навика да се прибират вкъщи, а отиват в парковете, вадят одеалцата, сядат и си говорят, хапват суши и се наслаждават на природата.

Зависими ли са японците от технологиите?

Япония е адски технологична държава и може би това е една от причините японците да искат да прекарват голяма част от свободното си време сред природата. Освен това отношението към възрастните хора в Япония е страхотно.

В кой ап би живял?

Ако приемем, че игрите са апове, определено бих се пренесъл в някоя фентъзи игра с магьосници и зомбита. Просто директно отивам там, няма две мнения по въпроса (смее се). Но ако трябва да посоча апове различни от игри, бих се преселил в някое музикално приложение, защото музиката е много важна част от живота ми и много влияе на настроението
ми.

Каква музика слушаш най-често?

Нямам предпочитания към определен жанр. Слушам много софт метъл, класически рок и модерни интерпретации на класическа музика, като например Линдзи Стърлинг и The Piano Guys.

 

За INDEED blog интервюто взе Димитър Пижев , снимките са дело на Николай Въжаров .