DigiGirlz събра 40 ИТ фенки в София

IMG_4174

Валидно ли е все още клишето, че ИТ професиите традиционно са за мъже? Какъвто и да е отговорът на този въпрос е факт, че жените са далеч по-малко от половината професионалисти заети в сферата на технологиите. Възможно е това да се дължи чисто на лични предпочитания, но има и вероятност голяма част от младите момичета да не се насочват към ИТ, именно защото се смята за мъжка област.

За да разчупи този стереотип, на 14 и 15 ноември нашият екип се включи в европейската седмица на инициативата DigiGirlz и заедно с 40 български момичета говорихме за технологии и за възможността те да изберат професия в ИТ. Заедно с нас още 18 страни в ЦИЕ (Централна и Източна Европа) бяха домакини на DigiGirlz събития, в които се включиха над 3 000 момичета в училищна възраст.

От голяма важност е да се говори за възможностите за жените в ИТ, особено във времена, когато се очаква свободните работни места в технолгоичния сектор да нарастнат значително през следващите няколко години. По данни на ЕК до 2015 г. ще се отворят около 900 000 свободни работни места в ИТ. Пак според проучване на ЕК, ако в технологичната индустрията работят толкова жени, колкото мъже, БВП на Европа може да нараства годишно с 9 милиарда евро (European Commission, 2013).

Въпреки тези прогнози за растеж, в момент, когато безработицата остава неприемливо висока най-вече сред младите хора, много от тях не смятат, че е възможно да работят в областта на технологиите. Този проблем е по-силно изразен сред жените. Защо това е така? За съжаление, някои стереотипи за това какви хора работят в областта на технологиите все още не могат да бъдат променени. В допълнение все още има погрешни схващания, че дисциплини като точните науки, технологиите и математиката са някак по-подходящи за момчета.

Конкурентоспособността на България може да се повлияе положително от факта, че инвеститорите са в състояние да наемат на работа повече квалифицирани младежи в сферата на технологиите. Бъдещите и настоящи студенти трябва да бъдат насърчавани да избират специалности в областта на точни науки и да прилагат дигиталните си умения в бизнес контекст – по този начин се предоставя платформа за засилване на конкурентоспособността на страната.

Инициативата DigiGirlz има за цел да разчупи стереотипите, които се асоциират с кариера в ИТ като предостави на младите момичета възможност да обменят идеи и да общуват с успешни жени от сферата на ИТ, както и да участват в практически сесии с демо на най-новите технологии и насоки как се разработват тези технолгоии. Практиката от предишния издания на инициативата, включително в страни от ЦИЕ, показва, че те могат да окажат силно въздействие върху участниците – разрушавайки стереотипите, разсейвайки митовете и представяйки изцяло нови възможности.

DigiGirlz е инициатива, която е част от програмата Microsoft YouthSpark и е създадена, за да инвестира в образованието на момичетата в т.нар. STEM (Science, Technology, Engineering & Math) специалности и да подпомогне в насочването на повече млади таланти към кариера в ИТ. Над 23 500 ученички са участвали и са се възползвали от DigiGirlz от началото на инициативата през 2000 г. до сега. През 2012 г. в DigiGirlz са се включили около 4 500 момичета в над 45 локации по света. Инициативата стартира в България през юни 2013 г. със среща-дискусия, на която 6 успешни млади жени от сферата на технологиите разказаха своите вълнуващи професионални истории.

Microsoft подкрепя професионалното развитие на студентки и жените предприемачи и чрез други свои технологични конкурси като Imagine Cup и Women's Athletics App Challenge.