Световни финали на Imagine Cup 2012: откриване

clip_image001Световните финали на Imagine Cup вече започнаха. След дълго и изморително пътуване до Сидни, българският отбор K-Vision пристигна в Австралия и в момента се подготвя за първата си презентация на финалите.

Традиционно, откриващата церемония на състезанието беше изключително впечатляваща и вдъхновяваща за студентите. Освен мениджърите на академичните програми на Майкрософт на глобално ниво и програмите за стартиращ бизнес, Walid Abu-Hadba, Dan’l Lewin и Moorthy Uppaluri, много други важни гости поздравиха участниците за постигнатите успехи в състезанието до момента:

-Adrian Piccoli , министър на образованието за New South Wales ни припомни някои от най-важните открития за света, направени от австралийци и подчерта ключовата роля на образованието и технологиите за развитието на обществото;

- Pip Marlow, изпълнителният директор на Майкрософт Австралия лично приветства с добре дошли всички отбори;

- Jessica Watson , най-младият човек, обиколил света с лодка съвсем сам (само на 16 години) разказа изключително вдъхновяващата си история, която макар и не директно свързана с ИТ показа на всички, че мечтите могат да се сбъдна за всеки, който работи достатъчно упорито за това;

- Специален гост на церемонията беше и представител на отбор Hermes, който спечели Imagine купата през 2011 г. Той ни разказа как след състезанието със своите съотборници са направили собствена компания, която в момента подготвя пускането на първата официална версия на проекта им и търси своите първи инвеститори.

Разбира се, най-важните гости на събитието бяха 400-те студента, които се класираха на този етап на състезанието, като статистиката тази година показва впечатляващите нива на представяне на дамите: 20% от всички състезатели.

По случай 10-тата годишнина на състезанието, тази година подаръци започнаха да се раздават още в първия му ден – 4 отбора получиха уникалния подарък да присъстват на следващата голяма техническа конференция на Майкрософт напълно безплатно, а всички студенти завършиха вечерта с по един чисто нов телефон Nokia Lumia 800 в ръка!

След такова обещаващо начало, очакванията на всички за следващите дни са изключително високи. От наша страна стискаме палци на българския отбор и ще пишем допълнително с още интересни новини.

*Участието на българския отбор на световните финали се осъществява с подкрепата на: