Imagine Cup Bulgaria 2014

ic2014

ВАЖНО! Правилата за състезанието в България са обновени.

Благодарим на всички участници, които се включиха в първия кръг на локалните финали за България и ни изпратиха предложенията си за проект в категориите Игри, Иновации и Социално-отговорни каузи. Получихме 12 страхотни идеи и нямаме търпение да ги видим реализирани.

Какво следва в локалните финали?

Категория Игри

За да направим състезанието по-оспорвано в тази категория и да изравним силите с другите 2, взехме решение да удължим срока за изпращане на идеи до 31 януари. Процесът за включване е същия – просто се регистрирайте и ни изпратете кратко описание на идеята си преди тази дата.

Всички категории (включително Игри)

Предстои ни втори кръг в състезанието, който приключва на 28 февруари 2014 г. За него трябва да направите следното:

 • Да обновите и допълните описанието на идеята си.
 • Да подготвите и изпратите, отново през сайта на Imagine Cup, видео с продължителност до 5 минути, в което описвате проекта си и показвате демо на прототипа, който сте разработили.

За да дадем повече подробности за тези условия, цялостната организация на състезанието, както и да ви предадем някои практически съвети за разработката на проекта ви, организираме специална среща за участниците в състезанието. Тя ще се проведе на 30 януари 2014 г. в офиса на Майкрософт на бул. Никола Вапцаров 55 в София. Срещата е задължителна за всички участници в трите категории, като ако някой няма възможност да пътува до София, срещата ще бъде направена и онлайн по Скайп. Подробности ще получите по имейл. Ако не сте участници в тези категории, но искате да попитате нещо, да се запознаете с другите състезатели или да научите повече за Imagine Cup, заповядайте на срещата.

Не успяхте да се включите в първия кръг?

Не се притеснявайте, все още имате шанс да се включите в локалните финали. Ето как:

 • Подгответе всички материали за участие в кръг 1 и 2 за състезанието
 • Изпратете ни ги през сайта на Imagine Cup до 28 февруари 2014 г.
 • От всички отбори, които се включат директно на 2 кръг, ще изберем 1, който ще поканим да се състезава и на локалните финали

Ако имате проблем с онлайн формата на сайта на Imagine Cup, пишете на imagine@microsoft.com


Дойде най-хубавото време от годината – участието в най-голямото състезание за иновации за студенти и ученици (над 16 години) в света, Imagine Cup. Екипът ни е наистина развълнуван да обяви неговото официално начало в България и очаква с нетърпение да види как вие искате да промените света. Както всяка година, организираме локален кръг, на който да ви дадем възможност да покажете най-доброто от себе си, да реализирате най-смелите си технологични идеи и да покажете за пореден път колко талантливи и иновативни можете да бъдете. Без повече увъртане, ето как да се включите:

 • Стъпка 1: Сформирайте екип с до 3-ма ваши приятели.
 • Стъпка 2: Потърсете си ментор – може да бъде ваш преподавател, колега или приятел.
 • Стъпка 3: Регистрирайте се на http://www.imaginecup.com . Ще повторим съвета си, макар всяка година да получаваме притеснени обаждания от участници – не чакайте последния момент! Всичко се случва, така че си оставете време за реакция :).

Категориите, които ще бъдат включени в локалния финал отново ще бъдат Иновации, Игри и Социално-отговорни каузи.

 • Стъпка 4: Разкажете ни за идеята си до 20 декември 2013 г. . Искаме да ви помогнем да я реализирате, но за да сме ефективни трябва да знаем какво правите и какво ви е необходимо. Малко повече подробности за това, което искаме да научим:
  • Какъв проблем искате да решите?
  • Каква е основната структура на приложението – какъв тип е (десктоп, уеб, мобилно и т.н.)? За кого е предназначено и как ще се използва? Какви ще бъдат ползите за потребителите, т.е. как ще решите проблема, определен в горната точка?
  • Какви технологии ще използвате?
  • Как според вас може продукта ви да достигне до хората, за които е предназначен?
  • Какви проблеми могат да възникнат при разработката на приложението?

Бъдете кратки – използвайте не повече от 500 думи и включете много картинки!

 • Стъпка 5: Реализирайте идеята и
 • Стъпка 6: Представете я на локалните финали
 • Стъпка 7: Докажете, че сте най-добрите в онлайн полу-финалите и
 • Стъпка 7: Покажете на света на какво сте способни на световните финали!

Обръщаме внимание на Стъпка 7 и една особеност в правилата през тази година. Форматът на състезанието продължава да се променя, за да бъде още по-интересно и вълнуващо. Поради огромния интерес, който имаме към участие в състезанието, добавихме още една стъпка до световните финали – онлайн полу-финали. На този етап ще се класират спечелилите първо място в категориите Игри, Иновации и Социално-отговорни каузи и ще се изправят срещу отборите от цял свят. До световните финали ще достигнат най-добрите екипи, избрани чрез онлайн финалите от нашето жури.

Тази стъпка е наистина голяма промяна и прави състезанието още по-предизвикателно. За да достигнем до световните финали тази година ще трябва да бъдем най-добрите, най-иновативните, най-отдадените на успеха. Така че разчитаме на вас да ни представите най-доброто, на което сте способни и заедно да покорим новите технологични върхове!

А защо си заслужават усилията?

Както във всяко състезание, разбира се има награди, но те далеч не са най-ценното тук. Нещата, заради които си струва да пожертвате малко сън:

 • Ще придобиете много опит и нови умения, без значение с какво се занимавате в момента и колко сте добри;
 • Ще добавите един страхотен ред към CV-то си, който ще ви отвори повече врати, отколкото подозирате;
 • Ще станете част от най-голямото състезание за иновации за студенти в световен мащаб;
 • Ще създадете проект, от който можете да печелите и дори да превърнете в собствен бизнес;

И не на последно място, за да бъдете част от всичко това:

Imagine Cup 2014