Oблакът – как да започнем с Windows Azure

Автор: Мартин Кулов – Microsoft Regional Director, Visual Studio ALM MVP, INETA Speaker

През изминалата година доста се говореше как Windows Azure ще промени начина по който софтуера ще предоставя и използва днес. Какво всъщност е Windows Azure? Откъде да започнем и и за какво може да го ползваме?

Накратко – Windows Azure ни дава възможност да качим нашето приложение в инфраструктура, която ни се предоставя от Майкрософт. Имаме възможност да изберем къде физически да бъде разположено приложението в един от няколкото центрове за данни на Майкрософт по целия свят. Всеки един център осигурява непрекъсната работа на приложението ни и възможност за автоматично възстановяване в случаи на проблеми с отказ на даден хардуер. Освен това вътpешната система се грижи и за автоматичното обновяване на операционната система с последните налични подобрения. Ресурсите в центровете за данни са на наше разположение по всяко време и имаме възможност да увеличим или намалим броя на процесите, които използваме, големината на транзакционната база, броя на процесорите и др. Така ако клиентите на приложението се увеличат драстично за кратко време поради някоя публикувана новина, ние можем лесно да увеличим обема на паметта и броя на процесорите, които използваме, и да можем да изпълним всички направени заявки. След като натоварването отмине можем пак да върнем използвания капацитет до първоначално ниво и по този начин намалим разходите си по инфраструктурата в оригиналните си стойности. Целия този процес по увеличаване и намаляне на използвания капацитет е буквално въпрос на няколко клика.

Повече за Windows Azure и останалите компоненти от цялата система може да научите на Introducing the Azure Services Platform.

Основното, което трябва да имаме предвид е, че за разработка и тестване на нашето „облачно“ приложение не е необходимо да имаме акаунт във Windows Azure. Това можем да направим като инсталираме безплатните инструменти за разработка Windows Azure SDK и Visual Web Developer 2010 Express. В случай, че имаме пълната версия на Visual Studio 2010 може да ползваме и нея. Тези инструменти ни дават възможност да стартираме приложението ни в Windows Azure Emulator, който емулира реалната среда. Така не е необходимо да закупуваме абонамент за Windows Azure до момента в който решим реално да качим приложението в облака.

След като вече сме инсталирали Windows Azure SDK, може да свалим Windows Azure Training Kit. Той съдържа голям набор от презентации и демонстрации, които ще ни помогнат да напишем нашето първо приложение и също да разберем как да използваме по-сложните функционалности.

Класическият Hello World пример може да свалим от Windows Azure Code Samples.

Windows Azure SDK е наличен също за разработчици на PHP, Java и Ruby.

За да качим нашето приложение в облака е необходимо да се регистрираме в някоя от промоционалните оферти за Windows Azure. Тук имаме няколко различни избора. Важно е да се знае, че макар и някои оферти да имат безплатни ресурси за използване, всички те изискват регистрация с кредитна карта. В случай, че безплатните ресурси бъдат използвани или използваме ресурси извън тези от пакета, кредитната карта ще бъде таксувана по стандартната тарифа на Windows Azure. Освен различните пакети, има възможност да се регистрираме по модел само на използваните ресурси. Тогава плащаме само толкова колкото сме изразходвали. Някои особености при регистрацията, които трябва да имаме предвид, е че системата изисква да се посочи адрес за фактуриране в една от страните посочени тук. Също така LiveId-то което използваме при регистрацията, трябва да регистрирано в една от същите страни.

Най-лесния начин да проверим дали нашето приложение работи в реална среда е да се регистрираме за офертата Windows Azure Platform Introductory Special. Тази оферта включва всеки месец 25 часа използване на инстанция Small Compute, 500MB място за съхранение, 10 000 транзакции, 1GB релационна база от данни и др. Офертата е валидна до 31 Март 2011 г. и можем да се регистрираме още днес за да се възползваме максимално от оставащото време.

Пълна таблица за сравнение между различните оферти може да намерите на Windows Azure Platform Offer Comparison Table.

За партньори на Майкрософт, програмите за които можем да получим по-добри цени и безплатни ресурси са Windows Azure Platform Benefits for MSDN Subscribers и Microsoft Cloud Essentials Pack. И двете включват безплатни месечни ресурси, като последната е особено интересна понеже включва допълнително и 250 лиценза за Microsoft Business Productivity Online Standard Suite, Microsoft Dynamics CRM Online и др. Microsoft Cloud Essentials Pack ще е наличен от Януари 2011, което го прави доста привлекателен за тези които искат да получат повече след като вече са използвали Windows Azure Platform Introductory Special.

В България от миналата година вече съществува и потребителска група за ползватели и разработчици на Windows Azure. На адрес аzure.bg може да се регистрирате за да получите повече информация за предстоящата среща през Януари. Регистрацията и членството е напълно безплатно. Срещите се организират от Антон Стайков и обикновено се провеждат в офиса на Майкрософт.

RD Logo PNG