.toolbox: Дизайнерско

Принципно рядко пиша за дизайн. Днес обаче е ред на един материал, който от доста време отлежава в списъка ми със задачи.

Наскоро Майкрософт пусна .toolbox . Това представлява онлайн портал, чието предназначение е чрез игри, социализация, и реални (разбира се!) уроци да помогне на желаещите да научат базовите дизайнерски принципи, как да ги прилагат в реалността, както и как да пишат Silverlight приложения, използвайки за това инструментите към Expression Studio.

В .toolbox ще намерите два основни “пътя”, по които да тръгнете: Design Scenarios и Design Principles. И в двата ще започнете с изучаването на основните техники и умения, принадлежащи към съответния път, като след това ще развивате тази част от тях, която е по-важна за съответния от двата пътя.

В Design Scenarios, дизайнерите и разработчиците ще се научат как да създават богати, динамични Silverlight приложения, използвайки за целта възможностите на Expression Studio. Основно ще се учите как да добавят функционалности, без да пишете и ред код.

В Design Principles ще се научите на фундаменталните концепции за дизайн (т.е., как да избирате правилните цветове и шрифтове), заедно със съвети и техники относно това как да прилагате наученото на практика във вашите творения.

Всяка една от стъпките ви ще бъде оценявана, като можете да споделяте оценките си с останалата общност. Почти всичко (най-вече без самият процес на оценяване) е налично и оффлайн, така че ще може да учите дори когато не свързани с Мрежата.

Ако уеб-дизайнът е ваша страст, най-вероятно .toolbox ще ви стане любимо място.