Излезе първа версия на WebMatrix

Първата версия на WebMatrix беше официално обявена на 13.01 на конференцията Code Mash. Инструментът е достъпен напълно безплатно на http://www.microsoft.com/web/webmatrix/ и можете да го изпробвате веднага.

Какво е WebMatrix?

Това е най-новият ни инструмент за разработка на уеб приложения, който може да бъде използван през целия цикъл на разработката – от създаването на отделните страници и писането на кода до намирането на хостинг и публикуването на сайта. Наистина всичко, което ви е необходимо, за да създадете едно уеб приложение. WebMatrix включва редактор за код, бази данни (SQL Server Express), уеб сървър (IIS Express) и дори предлага функционалност, която да ви помогне при оптимизирането на сайта ви за търсачки.

Какво е по-различното в WebMatrix?

Едно от основните предимства на WebMatrix и това, което го прави специален е поддръжката на различни template-и за уеб сайтове. Инструментът дава възможност за работа не само с вградените стандартни шаблони, които ви спестяват писането на тривиални неща, като login, например, а с наистина богат набор от open source приложения. Примери за такива са Wordpress, Drupal, Joomla!, DotNetNuke, Umbraco и др., като основната идея за поддръжка на подобна функционалност е да се улесни работата с тези приложения под Windows.

За кого е предназначен WebMatrix?

Както може да се види от поддържаните приложения, една от ключовите аудитории за WebMatrix са PHP разработчиците, а една от основните идеи на инструмента е улеснена работа под Windows.

Разбира се, в WebMatrix може да се пише и на .NET, като редактора има поддръжка на най-новия Razor синтаксис. Професионалистите с голям опит в уеб програмирането отново биха предпочели Visual Studio, за да работят, но WebMatrix предлага нещо много удобно за хората, които тепърва започват да се учат или поне не се чувстват много уверени в своите умения в тази област. Хубавото е, че ако решат винаги могат да продължат работа с Visual Studio, а безплатните версии на уеб сървъра и базите данни са напълно съвместими с пълните такива, т.е. помислено е за пълната и безпроблемна миграция към тях.

Това е съвсем накратко WebMatrix. За повече и по-подробна информация, както и за конкретни демонстрации на работата му ви препоръчвам да гледате сесията, на която беше представен инструмента: