Изграждане на уеб сайтове с WebMatrix и Razor

На 15 март в Нов Български Университет ще се проведе семинар на тема “Изграждане на уеб сайтове с WebMatrix и Razor” . Мястото е зала 301, II корпус, а часът – 18:00. Лектор ще бъде Ради Атанасов, който освен задълбочени познания в много сфери от разработката на софтуер, притежава и изключителни качества на презентатор, гарантирайки полезно и забавно изкарване на вечерта.

Въпреки че съм сигурна, че всички го познавате, можете да научите малко повече за него по-долу:

“Ради Атанасов е SharePoint "фанатик" и архитект на SharePoint решения. Ради е работил по над 40 SharePoint проекта за правителствени и корпоративни клиенти в Австралия и Европа като Department of Defense (Australia), Department of Education (Australia), Australia Post, Austrade, L’Oreal Australia, Fastweb (Italy), Goodman International (Australia), Caltex (Australia), AGL (Australia), BlueScope (UK). Ради е известен с амбициозното си отношение върху качеството, архитектурата, детайлите и процеса по разработка на решения. Като архитект и консултант, той ръководи SharePoint проекти и отговаря за тяхното успешно изпълнение.
С дълъг и разнообразен опит в SharePoint, през 2010 той силно се амбицира и поема тежкото предизвикателсто да стане сертифициран Мастер. Ради е един от малкото хора в света, постигнали най-високото сертификационно ниво в SharePoint технологиите: Microsoft Certified Master for SharePoint 2010. Сега той притежава всички сертификати за SharePoint, които са издадени от Майкрософт, както и притежава сертификатите ASP.NET 3.5 MCPD и MCT. През 2011 Ради основава Web Platform User Group в София.”

Ето и малко повече подробности за това, което ще ни представи Ради:

“Един от новите продукти, който наскоро се появи сред инструментите за уеб разработка на Майкрософт, е WebMatrix. В основата си, WebMatrix е пълен пакет от инструменти за разработка на уеб приложения върху Windows. Визията на продукта, е да ни предостави всичко от което имаме нужда на едно място, да е безплатно и възможно най-опростено, така че всеки разработчик да може бързо и лес...но да създава сайтове, без да се обръща към други инструменти за помощ. Именно това го прави изключително атрактивно за студенти.
Microsoft WebMatrix е впечатлителен с пълният си комплект от ключови функционалности – web server, SQL база данни, платформа за разработка (.NET или PHP), инструменти за SEO оптимизация, дебъгер на уеб заявки, шаблони за нови проекти, търсачка за доставчици на хостинг услуги както и удобен интерфейс за публикуване на готови проекти. Инструментът е лесен за инсталиране и работи върху всички версии на Windows от XP на горе – всичко това в рамките на 25 мегабайта.
Една от силните характеристики на WebMatrix е въвеждането на новият Web Pages framework с т.н. „Razor” view-engine. Razor предлага олекотен синтаксис за вмъкване на сървърен код между редовете на обикновен HTML. Самият синтаксис е базиран на C# (но поддържан и в VB.NET вариант) и позволява да имаме директен контрол върху качеството на HTML код, който се изпраща към браузера. Razor е „нова мода“ и се поддържа от ASP.NET MVC, както и от популярния и стандартен ASP.NET Web Forms.
Факт е, че в рамките на минути може да започнете да създавате сайтове с WebMatrix – единственото необходимо нещо, е да го изтеглите и инсталирате на вашата машина.
Тази лекция цели да представи възможностите на WebMatrix, както и Razor като нов “view-engine”. Дори да не се специализирате в уеб разработка, придобитите знания от лекцията ще са ви полезни най-малко като обща информация, и евентуално ще придобиете представа за посоката на развитие на инструментите за такъв вид разработка. Познанията по нови технологии има възможност да ви позиционира нависоко сред работодателите – такъв интерес от ваша страна в повечето случаи прави впечатление!”

Източници: Ivelin Mollov’s blog, Ради Атанасов