Windows Azure вече и в България

7 юни 2012 бе една вълнуваща и запомняща се дата за всички, които толкова дълго очакваха пускането на Windows Azure и за България. В 23:00 ч. българско време, Scott Guthrie, корпоративен вицепрезидент за Azure Application Platform сподели за множество подобрения и нови услуги, които са реализирани за платформата, а също така, и за разширяването на нейната достъпност за разработчицоте от редица нови държави (в т.ч. и България).

Запис от презентацията на Scott, можете да изтеглите от тук:

http://www.meetwindowsazure.com/Conversations#

А ето и съвсем накратко какво, ново можете да очаквате от Windows Azure:

Persistent VM – възможността най-после да можем да запазваме промените, коитo сме направили, върху качената в облака виртуална машина, след нейното рестартиране. Можем да използваме тази услуга, за да качим своя, предварително създадена виртуална машина или да изберем от налични такива. Разбира се, тази функционалност не идва за сметка на познатите ни вече VM Roles, с които ще разполагаме и в новата версия на Windows Azure.

Management Portal – портала е вече с далеч по-опростен и удобен интерфейс за управление на всички услуги, които сме стартирали.

Web Sites – бързо инсталиране на ASP.NET, Node.js и PHP уеб сайтове върху високо-скалируема среда и възможност за наблюдаване на натоварването от трафик към съответния сайт.

Ново SDK с инструменти за Visual Studio 2010 / 2012 RC под Windows, а също така и версия за Mac или Linux разработка.

Допълнителна информация за всички новости в платформата можете да откриете тук:

http://www.microsoft.com/en-us/news/download/presskits/cloud/docs/MeetWindowsAzureFS.docx