Silverlight 2 Beta 2 ulos tällä viikolla

Soma Somasegar ja Bill Gates kertoivat tänään Orlandossa TechEd US avaupuheenvuorossa Silverlight 2 Beta 2 tulevan saataville loppuviikosta. Osoite lienee tuttu http://silverlight.net/. Uuden version keskeisimmät muutokset:

Käyttöliittymäkehikko: parannuksia mm. animaatioiden, virheenkäsittelyn, käyttöliittymän esteettömyyden, näppäimistösyötteen käsittelyn sekä yleisen suorituskyvyn suhteen. Parempi XAML-yhteensopivuus Silverlightin ja WPF:n kesken.

Käyttöliittymäkontrollit: Uusi kontrollien templating-malli nimeltään Visual Templating Manager. Muutamia uusia kontrolleja ja parannuksia vanhoihin (TabControl, tekstin rivitys ja vieritys TexBox kontrolliin, DataGridin Autosize, Reorder ja Sort  sekä suorituskykyparannuksia). Kontrollit ovat myöskin nyt osa ajonaikaista ympäristöä, kun ne Beta 1:ssä paketoitiin sovelluksen osaksi. [Edit: TabControl ja DataGrid on vielä paketoitava sovellukseen, muut kontrollit ovat ajonaikaisen ympäristön osia.]

Verkkotuki: Crossdomain kutsujen tukea ja tietoturvaa on parannettu. WebClient rajapinta tukee myös uploadia. Myös tuki push-tyyppiselle kommunikoinnille palvelimelta Silverlight-sovellukselle.

Peruskirjastot: Parannuksia säikeistyksen tukeen, LINQ-to-JSON, ADO.NET Data Services tuki, parannuksia SOAP tukeen.

Deep Zoom: Uusi XML-pohjainen tiedostomalli Deep Zoom osakuville sekä uusi MultiScaleTileSource, joka mahdollistaa Deep Zoomin käytön nykyisten kuvakantojen yhteydessä. [Edit: Myös parannuksia DeepZoomin eventmalliin - zoom/pan events.]

Samassa yhteydessä julkaistaan työkalupäivitykset Expression Blend 2.5  2008 June Preview ja Silverlight Tools Beta 2 for Visual Studio 2008 (uudet versiot päivittyvät ko. sivuille myöhemmin tällä viikolla).

Silverlight 2 Beta 2 on saatavissa myös ns. go-live lisenssillä, joka mahdollistaa tuotantokäytön aloittamisen. Esimerkiksi NBC aikoo tarjota katsojilleen tätä versiota käyttäen yli 3000 tuntia sisältöä Pekingin olympialaisista osoitteessa NBCOlympics.com.

 

Pasi