Windows 7 - kehittäjän muistilista

Windowsin uusimman version kehityssykli on lähestymässä loppuvaihetta - release candidate -versio julkaistaan toukokuun alussa laajaan jakeluun. Jos olet asentanut itsellesi betaversion (build 7000), kannattaa tuo päivittää uuteen versioon mahdollisimman pian, sillä tuo beta vanhenee heinäkuun alussa. Motivaattorina pikaiselle päivittämiselle aikapommitettu 7000 buildi ajaa itsensä alas parin tunnin välein heinäkuun alusta alkaen, eikä käynnisty enää elokuussa. Toinen motivaattori on uudet ja parannetut ominaisuudet betaversiosta, esimerkiksi mahdollisuus kääntää osa Windowsin toiminnoista pois päältä, sekä virtualisoitu Windows XP -tila.

Uudet ominaisuudet
Hyvä paikka lähteä miettimään uusien ominaisuuksien käyttöönottoa omissa sovelluksissa on MSDN sivusto, josta löytyy esimerkiksi Windows 7 Developer Guide, sekä paljon muuta informaatiota uusien ominaisuuksien hyödyntämisestä. Kehittäjävinkkien osalta kannattaa myös seurata Windows -tiimiblogeja, sekä tietenkin "Pellin alla" -blogia, jossa käsitellään käyttöjärjestelmän sisuskaluissa tehtyjä muutoksia. Uusista ominaisuuksista olemme järjestämässä kahden päivän koulutusta 19-20. toukokuuta, jonne on vielä muutamia paikkoja vapaana. Jos haluat lisätietoa tästä koulutuksesta, ota yhteyttä: juhaniv@microsoft.com, niin kerron lisää.

Sovellusyhteensopivuus
Asiakkaiden kannalta isoin haaste uusissa käyttöjärjestelmissä on luonnollisesti olemassaolevien sovellusten yhteensopivuus uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Tämän asian ratkaisemiseksi on useita eri vaihtoehtoja, joista turvallisin on tietenkin sovelluksen päivittäminen tukemaan uutta käyttöjärjestelmää. Muutokset, jotka tehtiin Windows Vistaan, erityisesti User Account Control ovat olennaisesti parantaneet turvallisuutta (ja ollen samalla myös joidenkin käyttäjien mielestä samanlainen riesa, kuin Clippy Officessa). Autovertailut ovat aina hauskoja ja UAC toiminnallisuutta voi verrata vaikkapa turvavyöhön, joka on ollut mukana Windows -käyttöjärjestelmissä jo pitemmän aikaa (Standard User), mutta Vistassa ja seiskassa turvavyö on automaattisesti käytössä, halusi käyttäjä sitä tai ei. Kehittäjän kannalta turvallisten sovellusten kehittäminen vaatii myös turvallisen kehitysympäristön - kehittäminen kannattaa tehdä Standard User -oikeuksin aina, kun se on mahdollista, jotta turvallisten sovellusten kehittämisestä tulee osa normaalia kehityskulttuuria.

Miten sitten varmistan sovellukseni yhteensopivuuden uuden Windowsin kanssa?

Yhteensopivuuden useimmat sudenkuopat liittyvät XP:n ja Vistan eroihin ja ne on kattavasti lueteltu MSDN:n Application Compatibility -osiossa. XP -yhteensopivien sovellusten osalta siirtymä seiskaan vaatii hieman enemmän työtä:

- UAC (käyttäjän prosessi aina standard user -oikeuksin)
- Palveluiden eristys omaan sessioon
- Internet Explorerin protected -moodi

Vista -sovellusten osalta muutokset ovat hyvin pieniä, mutta saattavat tulla joissakin harvoissa tapauksissa eteen:

- Versiotarkistus (ajaton klassikko)
- Näytön DPI muutokset eivät vaadi uudelleenkäynnistystä
- Joidenkin varusohjelmien puuttuminen (Outlook Express, Movie Maker, jne...)

Koska Windows 7 rakentuu Vistan perustalle, niin ensimmäinen keittokirja sisältää informaatiota XP--> Vista -siirtymälle. Toinen dokumentaatio on laatukeittokirja, joka käsittelee Vista --> 7 -siirtymää. Puoliautomaattinen työkalu yhteensopivuustesteihin on ACT 5.5, joka tukee myös Windows 7 -testausta.

Logotestaukset
Windows 7:n myötä logotestaus yksinkertaisuu ja muuttuu itsetestaukseksi, jolloin sovelluksen lähettäminen ulkopuoliseen testiin poistaa monia esteitä ja pienentää logon hankkimisen kustannuksia. Lisätietoa logokitistä löytyy tiimiblogistamme. Lisätietoa yhteensopivuustestauksesta löytyy koottuna InnovateOn -sivustolta.

Kevätsiivous
Jos nurkissasi on vanhaa rautaa, niin vilkaise http://seiskamunkki.spaces.live.com/ -sivustoa ja osallistu skabaan.

Lämmintä ja aurinkoista kevättä!

Juhani Vuorio