Ansiktet bak koden

Vi i Microsoft ønsket å vise frem noen av våre utviklere, og med det gi dere et ansikt på koden. Vi bad våre tilknyttede nettverk om hjelp til å nominere utviklere de mener fortjener spalteplass. Vi tok kontakt med dem for å høre litt mer om hva de gjør og hva som trigger i hverdagen. Hvem er de, hva brenner de for og hva jobber de med? I de følgende ukene vil vi presentere en rekke utviklere her på bloggen.

Først ut er, Tomas Jansson.

 

 

Tomas Jansson har en master i datateknikk med en dobbel spesialisering i algoritmer og "applied mathematics". I tillegg har Tomas studert økonomifag parallellt med jobb. Etter at Tomas var ferdig med sin master trodde han at det var prosjektledelse, og det å gå i dress i et av de større konsulenthusene hver dag, som var tingen. Det tok ikke mer enn 6 måned før han forsto at det var som utvikler man fikk ting gjort.  I dag er utvikling både hans jobb og hobby, og selv om Tomas "bare" har jobbet som utvikler siden 2006, var det første han programmerte sin Amiga 500 (uten helt å vite at det var programmering han drev med).

Tomas jobber til daglig i BEKK, og beskriver det som et fantastisk sted for en utvikler.Det kribler en liten gründer i magen hans, og dersom han en dag finner noe han virkelig brenner for hadde han likt å ha sin egen startup. Nå for tiden eksperimenterer han mye med CQRS og event sourcing som han syns er veldig spennende. Det er en måte å utvikle applikasjoner på som han er overbevist om kommer bli mer og mer vanlig. Jeg ser også en del på automatisering av Windows med Puppet.

For appmarkedet generelt mener Tomas vi vil se en utvikling som gjør at appene er enda mer integrert i wearables og også desto mer personlig enn i dag.

 

Hva er det morsomte du har gjort/skapt/fått til i din karriere?

Det morsomste jeg har programmert var på videregående når vi bygget en truck i lego og programmerte den med assembler. Det jeg har gjort som har vært mest nyttig for andre er det jeg har gjort med automatisering av bygg og deploy hos forskjellige kunder.

 

På spørsmål om favorittapper svarer Tomas:  

 * Spotify

 * Oslo BySykkel

 * Podcasts

 

Tomas inspireres av flinke og engasjerte personer som man ser på konferanser, deler av seg selv på nett og jobber for at gjøre ting bedre. Som utvikler opplever han nye utfordringer stort sett hver eneste dag og han mener engasjement er utrolig viktig. Det at man vil gjøre noe bedre enn det man gjorde dagen før, er nettopp det som kan gjøre deg litt bedre enn alle andre. Og det er også den leveregelen som har gjort han selv god i faget. Til andre som ønsker å vokse som utvikler har han følgende tre tips:

 * Les mye kode

 * Tør å utfordre status quo

 * Jobb sammen med personer som er bedre enn deg innen noen områder

 

Tomas mener at stereotypen av at det bare er “nerds” som driver med utvikling fortsatt lever, noe som gjør at mange som hadde blitt bra utviklere dessverre velger andre retninger. At vi har få kvinnelige utviklere henger nok godt sammen med kjønnsdiskrimineringen i samfunnet i det store og hele. For at vi skal få flere kvinnelige (og generellt bra utviklere) så må programmeringsfaget bli inkludert i studiene mye tidligere enn det er nå.

 

Helt til slutt har Tomas en anbefaling til dere andre:  

" Som mange andre så har jeg endret databaser i produksjon, og jeg anbefaler alle å ikke bytte type på en kolonne fra date til varchar."

 

 

Takk til Tomas som ville dele litt av seg selv!

^Hanne