David Chappell: hogyan változtatja meg a SaaS modell az üzletünket? Harmadik rész.

Három poszttal ezelőtt a SaaS modellben rejlő lehetőségekről és kihívásokról írtam, amely David Chappell How SaaS Changes an ISV’s Business: A Guide for ISV Leaders című munkájából volt egy kivonat. (Emlékeztetőül: David Chappell, egy Egyesült Államokban élő, de a világ több országában tevékenykedő független konzulens. Munkássága arra fókuszál, hogy új technológiákat és azok hatásait megismertesse és megértesse az emberekkel, szervezetekkel.)

A mostani posztom az előző kettő folytatásaként (első, második) kivonatot közöl az említett tanulmányból, amely folytatja annak a témának a boncolgatását, hogyan változtathatja meg egy szoftverfejlesztő cég üzletét a SaaS modell:
1. Az SaaS alkalmazásunk átlagos árának hatása az üzletünkre. SaaS alkalmazások havi díjai igen széles skálán mozognak: akár 5$-tól egészen 499$ dollárig, vagy még feljebb. Az ár, amennyiért el tudjuk adni a szolgáltatásunkat alapvetően határozza meg, hogyan tudjuk az ügyfeleket megszerezni, hogyan tartsuk a kapcsolatot az ügyfelekkel és így tovább:
table

2. Marketing: ha a SaaS termékünk ára a fenti táblázat felső sorában van, akkor a marketingünk nem fog sok mindenben különbözni az eddigiektől. (a legjelentősebb új terület a digitális marketing lesz - ha eddig még nem csináltuk). Ellenben, ha a termékünket alacsony áron tudjuk kínálni, akkor egy teljesen új megközelítés szerint kell felépítenünk a marketingünket. Ekkor a termék/cég weboldala lesz a kulcs: ez lesz a marketingesünk és az értékesítőnk is egyben. Az oldalt fel kell készíteni arra, hogy a potenciális ügyfeleink rátaláljanak, ki tudják próbálni az alkalmazást úgy, hogy a részünkről semmilyen interakció ne kelljen hozzá, illetve egyértelműen megértsék annak használatának az értékét. Digitális marketing eszköztárát kell alkalmaznunk. Továbbá mindent mérnünk kell! Hány látogató jött az oldalra, ebből hányan próbálták ki az alkalmazást, ebből hányan fizettek elő, stb...

3. Támogatás. Az ügyfelek támogatása az egyik olyan tényező, amelyen a legkönnyebben el lehet bukni a SaaS üzletben. Arra kell törekedni, hogy a support költségeket a lehető legalacsonyabban tartsuk. Néhány kulcs terület:

  • teljesen önkiszolgáló fizetés, számlázás;
  • magas rendelkezésre állás, könnyű kezelhetőség;
  • transzparens, őszinte, nyílt kommunikáció hibák, leállások esetén;
  • önkiszolgáló support: wiki vagy GYIK (FAQ) oldal;

4. A SaaS üzlet cégünk napi működésére is hatással lehet:

  • Számlázás;
  • A SaaS appot futtató infrastruktúra költségei, amely két részre bomlik:
    • adatközpont/saját infrastruktúra költségei;
    • a folyamatos futtatás költségei (pl.: mindig legyen ügyeletben egy mérnök, aki egy esetleges nem várt leállás esetén minél hamarabb be tud avatkozni).

5. Szoftverfejlesztés: mivel a SaaS alkalmazásunk az általunk kezelt infrastruktúrán fut (ellentétben az ügyfeleink kliensei, vagy szerverein futó alkalmazással), ezért sokkal könnyebben és ami még fontosabb, gyakrabban tudjuk azt frissíteni. Az új funkciók, javítások így nagyon rövid idő (kétheti, havi rendszerességgel) alatt bekerülhetnek az éles alkalmazásba. Ennek nagyon fontos következménye, hogy a klasszikus vízesés módszertan nem igazán tudja támogatni ezt a gyakorlatot. Ezért, -ha még nem tettük meg,- akkor mindenképpen át kell állnunk agilis metodikára, és el kell kezdenünk használni az ezt támogató szolgáltatásokat, eszközöket is (pl.: VSTS). Továbbá meg kell ismerkednünk a gyors alkalmazás fejlesztést és közzététellelt támogató metodikákkal is: DevOps, Continuous Integration, Continuous Delivery, stb...