Mikä on Microsoftin käyttöjärjestelmästrategia?

Tänä päivänä maailmassa on yli miljardi tietokonetta jotka toimivat Windowsilla, kymmenillä eri kielillä ja 195 maassa. Windowsista on myös muodostunut laajimmin tuettu alusta erilaisille tietokoneille ja oheislaitteille. Näin laajalti käytetyn ympäristön kehittäminen vaatii työssä mukana olevilta monen tyyppistä osaamista. Monia kiinnostaa myös mitä tälle alueelle kuuluu. Haluan hieman kertoa kolmesta asiasta:

1) Mitkä ovat suunnitelmat Windows XP:n suhteen?

2) Vistan edistyminen

3) Windows 7

Windows XP

Monet ovat kysyneet Windows XP:n myynnin päättymisen yhteydessä että aikooko Microsoft enää tukea XP:tä. Vastaus on kyllä. Microsoft julkaisi äskettäin Service Pack 3:n Windows XP:lle ja XP tulee olemaan tuettu 2014 huhtikuuhun saakka. Tämän suhteen ei siis kannata olla huolissaan, ehditte aivan varmasti kuluttaa ne laitteet, joissa teillä tällä hetkellä on XP hajoamispisteeseen asti tulevan seitsemän vuoden aikana.

Entä kun laite sitten hajoaa tai muuten haluan hankkia XP:n, niin mistä sen saan?

a) Kaiken kokoisille yrityksille, jotka käyttävät Business –versiota, asia on helppo. Kaikkiin Business ja Ultimate –versioihin kuuluu mukaan oikeus käyttää myös XP:tä. Kun hankit uuden Vista -lisenssin, voit käyttää sitä ensin XP:nä ja milloin tahansa päivittää XP:n Vistaan ilman erillistä maksua – toisin kuin jos olisit hankkinut vain XP:n.

Tämä on lompakon kannata järkevämpi tapa ja myös useat laitetoimittajat tarjoavat palvelua, jossa koneet toimitetaan XP:llä ja kun ympäristösi on valmis päivitykseen, voit vaihtaa käyttiksen uudempaan ilman lisäkuluja.

b) Koti- tai pientoimistokäyttäjien osalta tilanne on usein helpompi, koska vastaavaa laajaa sovelluskantaa ja sen yhteensopivuus ja testausta ei tarvitse tehdä. Lisäksi yleisimpien PK –yritysten käyttämien ohjelmistojen yhteensopivuus uuden käyttöjärjestelmän kanssa alkaa lähestyä sataa prosenttia, joten tältä osin tilanne on hyvä.

Mikäli kuitenkin haluat kotikoneeseesi XP:n ja laite ei ole alun pitäen sillä tullut, voit hankkia yritykseen tai kotiin Vista Business tai Utimate –version. Näissä on vielä se hyvä puoli että jos olet tehokäyttäjä ja siirrät käyttöjärjestelmiä koneesta toiseen kun hankit tai rakennat uuden koneen, niin näillä pakettiversioilla se on täysin sallittua. Ja kuten edellä saat kaksi käyttistä yhden hinnalla.

c) Laitevalmistajat ja paikalliset laitekokoajat saavat edelleen hankkia XP:n OEM –versiota ja tarjota koneita XP:llä. Erityisen hyödyllistä tämä on Ultra-kannettavien suhteen, koska niiden laitteiston mitoitus vastaa sitä tasoa jota ”tavallisissa” tietokoneissa nähtiin 5-15 vuotta sitten (esim 4GB kiintolevyä, 900 MHz suoritin). Näille laitteille niiden suorituskyvyn kannalta saman ikäluokan käyttöjärjestelmänä Windows XP on mielekäs vaihtoehto, jonka monet UMPC valmistajat ovatkin valinneet koneisiinsa.
Ps: Tulen tässä syksyn aikana kertomaan tarkemmin omasta EeePC –projektistani ja XP:n optimoinnista pienlaitteille, laittakaa korvan taa jos asia kiinnostaa

Eli vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on valita käyttöönsä juuri se käyttöjärjestelmäversio joka omiin tarpeisiin sopii ja jopa siten että voi kerralla hankkia käyttöjärjestelmän ja sille päivitykset ja tuen 2017 saakka yhdellä kertaa, kun hankkii kaksi yhden hinnalla. XP:tä siis saa ja voi siirtyä uudempaan juuri silloin kun se itselle tuntuu sopivalta.

Windows Vista

Windows Vista oli kunnianhimoinen versiopäivitys, jossa pyrittiin parantamaan grafiikan suorituskykyä ja irtautumaan 20 vuotta vanhasta grafiikan GDI –toteutusperiaatteesta, laajentaa laitteistotukea uuden sukupolven laitteisiin, parantaa käytettävyyttä ja tiedon löydettävyyttä, sekä ennen kaikkea tehdä isoja rakenteellisia muutoksia, jotta Vista olisi rakenteellisesti turvallisin Windows.

Turvallisuuden lisääminen ja käyttäjän toimiminen rajattuna oikeasti vain käyttäjäoikeuksiin olikin sitten iso työmaa, vaikka turvallisuuden kannalta se vain pitää joskus tehdä vaikka helppo asia se ei ole, jos meinaa turvallisuuden tason koskaan nousevan.

Vastaavalla tavalla laiteohjaimien arkkitehtuuri uusittiin turvallisuuden ja luotettavuuden vuoksi. Nyt Vistalle tehdyt laiteohjaimet toimivat kernelin sijaan käyttäjätilassa, tai tarkemmin sanottuna jopa tavallista käyttäjää alhaisemmilla oikeuksilla. Tästä on kaksi merkittävää hyötyä. Turvallisuuden kannalta aiemmassa tilanteessa laiteohjaimessa olevan tietoturva-aukon kautta pääsi suoraan kerneiin ja pystyi korkkaamaan koko koneen saman tien. Nyt kun laiteohjain on eristettynä omaan laatikkoonsa ja käyttäjääkin vähemmille oikeuksille, on laiteohjaimen korkkaaminen paljon pienempi asia.

Toinen etu on luotettavuuden parantuminen, ovathan laiteohjaimet olleet XP:ssä yleisin syy siniruutuihin (yli 76%). Kun vaikkapa vanhassa Tecrassani betaversio näyönohjaimen driveristä kaatuu, niin XP:llä olisi kone siniruudussa, kaikki työt mitä oli auki hukassa ja V-käyrä korkealla. Vistalla (tai 2008 serverillä, jossa sama kerneli) ruutu ainoastaan välähtää sekunnin ja kuva näkyy taas. Vain ruudun oikean alakulman ilmoituspallukka kertoo että näytönohjaimen driveri poksahti ja käynnistettiin uudelleen, anteeksi häiriö. Kaksi sekuntia myöhemmin työ jatkuu juuri siitä missä oltiin. Tämä on erittäin jees.

Tietoturvassa on näistä tuskista huolimatta saatu aikaan se mitä haettiinkin, eli verrattuna samaan ajanjaksoon Windows XP SP2:een nähden, Vistassa oli 50% vähemmän haavoittuvaisuuksia. Samoin työ uusien turvallisempien ja paremman luotettavuuden tarjoavien laiteohjaimien osalta on edennyt siten että Windows Vista tukee nyt yli 77 000 laitetta ja parempien laiteohjaimien ja Vista SP1:n ja hakumoottori 4.0:n myötä on Vistan suorituskykykin jo varsin rivakalla tasolla.

98 sadasta yleisimmästä hyötysovelluksesta toimii nyt suoraan Vistalla ja kotikonetta hankkiville lienee hyvä uutinen että jälleen on tarjolla 154 vanhalle pelille valmiit sovitusasetukset, jolla peli toimii Vistassa

Ennen kaikkea kaikki se työ mitä olet itse tehnyt tai se mitä me olemme tehneet laiteohjaimien ja muun kanssa toimii sellaisenaan Windows 7:ssa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kun otat Vistan käyttöön nyt, niin sen päivittäminen tulevaisuudessa versioon 7, on suorastaan yksi heittovaihto vain.

Windows 7

Windows 7:n ja Steven Sinofskyn myötä olemme pyhästi luvanneet ottaa itseämme niskasta kiinni ja pysyä lupauksessamme siitä että käyttöjärjestelmän versiopäivitysten tulisi olla saatavilla kolmen vuoden välein. Kaksi on äänestetty asiakkaiden toimesta liian lyhyeksi ja neljä liian pitkäksi, joten kolme vuotta siis.

Käytännössä tämä tarkoittaa että Windows 7 olisi tarjolla 2010 mennessä. Käytännössä tällä hetkellä näyttää siltä että kehittäjät saavat uudesta Windows 7:sta tietoa ensimmäisenä lokakuun lopussa Los Angelesissa järjestettävässä Professional Developers Conferencessa. Tosin siellä tuskin nähdään lopullista Windows 7:n käyttöliittymää tai kaikkia lopulliseen versioon tulevia uusia asioita, vaan osallistujille jaettavat esiversiot sisältävät ensisijaisesti kehittäjille tärkeät asiat. Lopullista ”seiskaa” ei siis kannata käydä arvioimaan sen perusteella mitä uutisissa kuulumisia tulee PDC:stä. Kevään ja kesän 2009 aikana tulemme luultavimmin näkemään julkisessa jakelussa olevat esiversiot ja lopullinen seiska valmistunee 2009 jälkimmäisen puoliskon aikana.

No mitä siinä sitten on uutta? Paljonkin, jos haluat tietää enemmän niin ensimmäisen kerran puhumme niistä Suomessa 5-6.3.2009 Messukeskuksessa pidettävässä kaksipäiväisessä TechDays –tapahtumassa ja sitten päivitetyt tiedot ja tuoreimmat versiot jaossa 5.5 Tampereen TechNet Tour tilaisuudessa. Seuratkaa siis tätä blogia ja uutiskirjettä, niin saatte tiedon milloin ilmoittautuminen noihin tapahtumiin aukeaa.

Hitsinpimpulat – luit tänne saakka ja eikö mitään vihjettä siitä mitä seiskassa on? No.. Jos olette käyttänet Office 2007:n uutta käyttöliittymää joka on Office käyttäjien keskuudessa otettu tosi hyvin vastaan , niin teitä varmaan ilahduttaa tietää että tämän tehtäväkeskeisesti ohjautuvan käyttöliittymän kehittäjätiimi on jo jonkin aikaa majaillut Sinofskyn Windows tuoteryhmässä ja julkisuudessakin on välähdellyt kuvia joissa väitetään olevan ensimmäinen perusteellisesti uusittu käyttöliittymä Windowsiin sitten vuoden 1990. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Stay tuned!

Terkuin, Janne