TechDays vieraskynä: Pilvipalvelut Sulavasti käyttöön

Blogin kirjoittaja: Arttu Arstila Sulavasta

Sulava Oy aloitti toimintansa 12 hengen yrityksenä yhdessä toimistohotellin huoneessa. Omia palvelimia ei ollut edes mahdollista ottaa käyttöön, ja työkalut haluttiin käyttöön saman tien eikä vuosien päästä. Niinpä pilvipalvelut olivat Sulavalle luonnollinen valinta. Omat haasteensa asetti kirjava laitekanta: läppäreinä Windows- ja Mac-koneita, puhelimina Windows Phone 7:aa, Androidia, Nokiaa ja iPhonea.

Ydinratkaisuksi valittiin Microsoftin BPOS-palvelu, johon kuuluu sähköpostipalveluna Exchange Online, ryhmätyöhön SharePoint Online, pikaviestintään Office Communications Online ja videoneuvotteluihin Live Meeting. Käyttöönotto oli helppo ja nopea. Katse on kuitenkin jo seuraavassa versiossa eli Office 365:ssa, jossa saadaan käyttöön viimeisimmät versiot Exchangesta, SharePointista Officesta sekä kattava Lync-viestintäratkaisu. Asiakashallintaan luonnollinen valinta oli Microsoftin Dynamics CRM Online, erityisesti Outlook- ja SharePoint-integraation ansiosta.

Office 365:n ja CRM Onlinen kokeilun aloittaminen helppoa, mutta laajamittainen käyttöönotto vaatii jonkin verran työtä olemassaolevan IT-infrastruktuurin kanssa. Käyttäjähakemisto, työasemat ja puhelimet täytyy laittaa ajan tasalle. Lisäksi täytyy suunnitella tietoliikennekapasiteetin riittävyys sekä valita yrityksen tarpeisiin sopiva autentikaatiomenetelmä. Monesti jäädään elämään hybridimalliin, jolloin osa palveluista löytyy pilvestä ja osa omasta konesalista. Hybridimalleissa suositukset on erityisen tärkeä tuntea, jotta palveluiden ristiin käyttäminen on saumatonta.

TechDaysissa 1.4. klo 13:10 salissa 203 puhumme lisää Sulavan pilvipalveluiden käyttöönoton kokemuksista. Käymme läpi tarkat vaatimukset olemassaolevan IT-infrastruktuurin kuntoon laittamiselle. Kerromme myös suositukset siitä, miten käyttöönottoprojekti kannattaa hoitaa.