TechNet Tour - virtualisointi ja hallinta seminaarin tallenteet

TechNet Tourin ensimmäisellä pysähdyspaikalla Helsingissä 600 vierasta seurasi ajankohtaista asiaa virtualisoinnista. Palaute on ollut seminaarin antiin erittäin positiivista. Jos et päässyt paikalle tai haluaisit vielä kerrata päivän antia käy katsomassa tapahtuman tallenteet oheisessa linkissä. http://itpro.fi/Pages/tnt99.aspx

Aihe herätti myös paljon kysymyksiä ja tulemme kokoamaan eniten kysytyistä kysymyksisä Q &A -osion tähän blogiin. 

Myös lisensiointiklinikkaan tuli päivän aikana paljon kysymyksiä joita päivitämme tähän blogiin. Alla muutama eniten kysytty kysymys. 

Muistathan seurata sekä TechNet Tour tapahtuma- että TechNet TV-kalenteria osoitteesa; www.microsoft.fi/technet/tour

Tavataan TechNet Tourilla!

Tanja

****************  

Lisensointiklinikan kysymyksiä ja vastauksia

Miten Windows Vista Enterprise hankitaan ja mitä sillä saa?

Windows Vista Enterprise on Software Assurance –ylläpitoetu. Työasemaan hankintaan ensin täysi Windows Vista Business – käyttöjärjestelmälisenssi joko OEM-lisenssinä laitteen mukana tai erikseen pakettituotteena. Lisenssi otetaan SA-ylläpidon piiriin Microsoft-volyymisopimuksella. Vähintään viisi lisenssiä tarvitsevat yritykset ja julkishallinnon organisaatiot voivat jo tehdä volyymisopimuksen esim. Open License – sopimuksella.

Windows Vista Enterprise – version lisäominaisuuksia ovat mm. Windows BitLocker™-levynsalaus, neljä virtuaalikäyttöjärjestelmää, Subsystem for UNIX-based Applications (SUA), monikielinen käyttöliittymä (MUI) jne. (lisätietoja).

Vista-ylläpitoasiakkaille on myös tietyissä sopimusmalleissa tarjolla kaksi lisäratkaisua: Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) ja Windows Vista Enterprise Centralized Desktop (VECD) .

Millä tavalla lisensoidaan Vistan käyttö virtuaalisesti palvelimelta?

Windows-työaseman käyttöjärjestelmä on mahdollista lisensoida käytettäväksi Virtual Machine – ympäristössä palvelimelta Microsoft Vista Enterprise Centralized Desktop – tuotteen (VECD) avulla. VECD on hankittavissa Vista-ylläpitoasiakkaille (katso edellinen vastaus) seuraavilla sopimusmalleilla: Open Value, Select, Enterprise Agreement, Campus tai koulusopimus. Lisätietoja löytyy Licensing Windows Vista for Use with Virtual Machine Technologies –asiakirjasta.

Mitä virtuaalioikeuksia eri Windows Server 2008 – paketoinnit antavat?

Windows Server 2008 – paketointi

Lisensointi

Käyttöjärjestelmäympäristö (fyysinen + virtuaalinen)

Standard

Palvelin+CAL

1+1

Enterprise

Palvelin+CAL

1+1

Datacenter

Per suoritin+CAL

1+rajoittamaton

Web

Palvelin

1 tai 1

Laskuri virtualisointiin (Standard, Enterprise tai Datacenter)

OEM-lisenssi on sidottu siihen fyysiseen laitteeseen, jonka kanssa se alun perin hankittiin. Sitä ei voi siirtää virtuaali-instanssiksi toiseen laitteeseen.

Mikä ero on volyymiaktivointi 2.0:n MAK ja KMS-aktivoinneilla?

Volyymiaktivointi 2.0 on tarkoitettu volyymisopimuksella hankittujen järjestelmien aktivointiin ja se tarjoaa kaksi eri aktivointimallia: Key Management Service (KMS), joka on organisaation sisäinen aktivointipalvelu, jossa aktivointi uudistetaan säännöllisesti ja Multiple Activation Key (MAK), jossa aktivointi tehdään kertaluontoisesti yhteydellä Microsoftin aktivointipalveluun. Microsoft suosittaa KMS-palvelun käyttämistä aina, kun se on mahdollista. Sekä KMS- että MAK-avaimet löytyvät asiakkaan lisenssiportaallista (VLSC). Lisätietoja Windows Vistan ja Windows Serverin aktivoinnista.

Onko Windows Server 2008 -tuotteen Hyper-V –ominaisuus jo saatavilla?

Hyper-V ominaisuus on aktiivinen kaikissa kesäkuun lopun jälkeen ostetuissa Windows Server 2008 tuotteissa. Mikäli Windows Server 2008 –tuote on hankittu ennen kesäkuuta, siihen sisältyy Hyper-V-betaversio. Täyden Hyper- V -ominaisuuden voi käydä lataamassa Microsoftin nettisivustoilta.

Mitä muutoksia Microsoft-sovellusten siirrettävyydelle virtualisoidussa ympäristössä tuli syyskuun alussa?

Microsoftin uudistetut ehdot sovellusten siirrettävyydelle virtualisoiduissa ympäristöissä astuivat voimaan 1. syyskuuta alkaen. Ehdot mahdollistavat aiempaa dynaamisemman ja kustannustehokkaan tavan toteuttaa palveluita virtualisointiteknologioita hyödyntäen. Lisätietoja uusista ehdoista Microsoft Volume Licensing –sivuston Application Mobility Brief –dokumentissa. Asiakirja tulee saataville myös suomenkielisinä lähiaikoina.

Milloin App-V 4.5 julkaistaan?

Microsoft Application Virtualization (App-V) versio 4.5 on RTM-valmis. Tuote on aiemmin tunnettu SoftGrid-nimellä. Sen voi hankkia Microsoft Desktop Optimization Pack –tuotteen mukana. App-V for Terminal Services on oma tuotteensa, jota kulki aiemmin nimellä Microsoft SoftGrid Application Virtualization for Terminal Services (SoftGrid for TS).

Miten hankitaan ForeFront Security for Sharepoint – palvelu organisaation ulkopuolisille SharePoint-käyttäjille?

Ulkoisille käyttäjille on olemassa ns. ForeFront Security for Internet Sites (Add-On) joka hankitaan per ”SharePoint for Internet” -palvelin. Tämä online-palvelu kattaa kaikki ulkoiset käyttäjät, jotka ovat yhteydessä palvelimelle.

Organisaation omille työntekijöille voidaan hankkia ForeFront Security for SharePoint (käyttäjä- tai laitepohjaisena) online-palveluna. Palvelu on myös saatavilla tiettyjen tuotepakettien mukana, esim. ForeFront Security Suite tai Enterprise CAL (Core CAL Suite –paketoinnin päälle hankittava paketointi, joka vakioidaan kaikille käyttäjille tai työasemille).

Tarkempia tietoja ja hinnat ovat saatavilla jälleenmyyjiltä.