Windows Server 2003 tuen päättyminen

Windows XP:n tuki päättyy ensi vuoden huhtikuussa ja siitä on paljon viimeaikoina viestittykin. Toinen asia mikä on myös aivan lähellä, on Windows Server 2003 tuen päättyminen.

Suomalainen insinööri on monesti sangen rationaalinen hankintapäätöksissään. Hänelle on tärkeämpää olla etevä kuin eka. Hän huomaa kyllä arvioida, onko laite- tai softakehityksessä jo päästy penikkataudeista. Tai että joko yleistyminen tuottaa varmuutta.

Uskaltaisin kuitenkin väittää että on niitäkin asioita, joissa suomalainen insinööri on harkitsevainen hitauteen asti. Palvelinkäyttöjärjestelmät on nyt sellainen asia.

Yli puolet suomalaisten yritysten palvelinympäristöistä on rakennettu Windows Server 2003:n varaan. Palvelinkäyttöjärjestelmä täytti siis tänä vuonna 10 vuotta, mikä on näiden tuotteiden kohdalla pieni iäisyys.

Tuota uudempia järjestelmäsukupolvia on jo neljä, joten vuonna 2003 julkistetun ohjelmiston tuki lähestyy vääjäämättä päättymistään. Tuki Windows Server 2003:lle päättyy siis 14.7.2015.

Kaksi vuotta voi tuntua pitkältä ajalta, mutta kun tiedetään millaisia projekteja järjestelmämigraatiot voivat olla, niin hanke kannattaisi käynnistää jo.

Minun on helppo ymmärtää, että yritykset ovat viipyneet Windows Server 2003:ssa. Onhan se ollut hyvä tuote. Mutta sitä minun on työlästä ymmärtää, miksi yritykset eivät helpota eloaan kaikella sillä uudella, minkä Windows Server 2012 olisi voinut tuoda jo. Mitä nämä parannukset voisivat nyt sitten ihan käytännössä olla.

Sanoisin että päivittäiseen ylläpitoon tärkein asia on itsepalvelu ja automaatio. Toistuvien tehtävien automatisointi vähentää virheitä sekä lisää laatua ja nopeutta. Hallinnan kannalta itse palvelinkäyttöjärjestelmä on kehittynyt Windows Server 2003:sen ajoista merkittävästi. Graafisiin työkaluihin on tullut paljon uutta toiminnallisuutta, mutta vielä suurempi uudistus on PowerShell ja sen tuomat mahdollisuudet kehittää automaatiota. Nykypäivän Windows Serveriin voidaan automatisoida todella kattavasti eri hallintatoimet sen avulla. Sama rajapinta on käytössä niin perus ylläpitotehtäviin kuin laajempiinkin, kuten esimerkiksi Active Directoryyn liittyviin ylläpitotoimiin. Ylläpitoprosesseja voidaan taas kuvata ja automatisoida graafisella työkalulla nimeltään System Center Orchestrator. Automaattiset prosessit voidaan julkaista itsepalveluportaalissa IT:n eri ryhmien tai loppukäyttäjien tilattavaksi System Center Service Managerin avulla.

Windows Server 2003:n jälkeen on tuotu täysin uusia palveluitakin paljon. Tässä kolme esimerkkiä niistä:

Ensimmäiseksi, Windows Server 2012 R2 tuo laajasti tuen liikkuvalle työlle. Työntekijällä on aina pääsy yrityksen sovelluksiin mistä tahansa aivan kuin pöytänsä ääressä istuisi. Eikä tähän tarvita erillisiä salasanoja, salasanalaitteita tai sovelluksia.

Toiseksi, Windows Server 2012 R2 sallii työntekijöiden käyttää yrityksen sovelluksia virtuaalisen työpöydän kautta riippumatta siitä, millaisella päätelaitteella ihmiset haluavat työskennellä. Windows Server 2012 R2 toi nyt mukanaan tuen virtuaaliseen työasemaratkaisuun myös Android, OS X ja IOS alustoille Windowsin lisäksi.

Ja kolmanneksi, virtuaalipalvelimien siirrot fyysiseltä palvelimelta toiselle tapahtuvat ilman käyttökatkoja pelkällä lähiverkkoyhteydellä. Tämän ja monen muun virtualisointialustaan tuodun uudistuksen avulla organisaatio voi lisätä joustavuutta ja dynaamisuutta olemassa olevaan palvelininfrastruktuuriin.

Uuden palvelinkäyttöjärjestelmän mukana tulee siis paljon uutta joka helpottaa päivittäisessä ylläpidossa ja lisäksi siitä löytyy myös uusia palveluita joihin kannattaa myös tutustua.

Pointti on se, että oman ympäristön Windows Server 2003 asennuskanta kannattaa kartoittaa nyt. Paljonko niitä on ja onko niitä käytössä organisaation ydintoiminnan sovellusten alustana. Tukeeko tämän ydintoiminnan sovelluksen toimittaja uudempaa alustaa, vai vaatiiko alustan vaihto myös sovellustason versiopäivitystä.

Terveisin,

Antti Alila

Tuotepäällikkö

Server & Cloud, Microsoft Oy