Yhteisöllinen kehittäminen Windows 7:ssa

Windows 7:n beta (koontikäännös 7000) on ollut saatavilla tammikuun alusta lähtien. Pelkästään ensimmäisen viikon aikana sitä ladattiin ja asennettiin yli miljoonaan koneeseen. Samassa yhteydessä käyttöön tuli aito yhteisöllisen kehittämisen malli ja sen väline.

Yhteisöllisellä kehitysmallilla tarkoitetaan tiivistä vuorovaikutusta, jossa ohjelmisto kehittyy ja paranee. Usein osallistuminen yhteisöön tapahtuu koodaamisen sijaan antamalla palautetta: millainen hyvän ohjelmiston tulisi olla, jotta se vastaisi sitä käyttävien tarpeita mahdollisimman hyvin. On tärkeää, että jokainen käyttäjä ( ei vain syvätekniset käyttäjät) pystyy osallistumaan.

Windows 7:ssa yhteisöllinen kehitys konkretisoituu palautetyökalun muodossa. Palautetyökalu löytyy ikkunoiden oikeasta yläkulmasta "Send feedback". Linkin painaminen avaa raportointityövälineen, jolla voi nauhoittaa mitä oli tekemässä, kirjoittaa lisätietoja ja palautetta sekä valita lisätiedot, jotka ohjaavat palautteen oikealle kehittäjäryhmälle.

Tammikuun vilkkaimman viikon aikana saimme palautetta ja parannusehdotuksia viidentoista sekunnin välein. 25.2.2009 mennessä palautteen ja ehdotusten määrä ylitti jo puoli miljoonaa. Tämä tarkoittaa, että jokaista kehittäjää kohden saimme kahdessa kuukaudessa viisisataa palautetta ja ehdotusta. Todella hyviä ehdotuksia saimmekin!

Helmikuun lopulla palautetyökalun kautta kautta oli betasta saatu kiinni lähes 2000 bugia, joista jo Release Candidate versioon ehditään korjaamaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Palautteesta suurin osa on kuitenkin ollut toiveita ja ehdotuksia, mm. miten käyttöliittymän ja tietokoneen tulisi toimia, jotta sitä olisi mahdollisimman helppo käyttää ja se toimisi niin kuin ihmiset haluaisivat sen toimivan. Ehdotukset ovat olleet erinomaisia ja niistä suuri osa toteutuu jo RC-versioon. Osa ehdotuksista on ollut "no tietenkin, näinhän tämän tulee toimia" - helmiä

Esimerkiksi Windows -näppäin ja numero -toiminto. Kaikkihan tietävät, miten Alt - Tab toimii - vaihtaa kaikkien ikkunoiden välillä. RC-versiosta eteenpäin voi Windows + numero -painalluksella vaihtaa tietyn sovelluksen ikkunoiden välillä. Jos sinulla on alareunan Task Barissa ensimmäisenä selain, sitten vaikkapa sähköpostisovellus, teksturi ja neljäntenä vasemmalta kansiot, voit jatkossa vaihtaa Lippu - 1 painalluksella selaimen välilehtien välillä, kakkosella sähköpostisovelluksen ikkunasta toiseen, Lippu + 3 tekstidokumentista toiseen tai nelosella kansioiden välillä.

Loistava ehdotus betan käyttäjiltä. Enää ei tarvitse kaikkien ikkunoiden seasta ensin tunnistaa selainikkunoita. Voit vaihtaa suoraan niiden välillä, kun tiedät jo ennalta, että haluat vaihtaa selainikkunaan. Nyt sen voi siis tehdä suoraan näppäimistöltä.

Myös perinteinen Alt-Tab paranee samalla. Aiemmin ikkunasta näkyi vain pieni kuvake. Nyt sen ikkunan kuvake, jonka kohdalla valitsin on Alt-Tab tai lippulistassa ilmestyy näkyviin työpöydälle ja muut ikkunat ovat läpinäkyviä. Näin kyseinen ikkuna erottuu selvästi muiden joukosta.

Kun jokainen meistä käyttää näitä toimintoja päivittäin, tämän kaltaiset ideat käytettävyyden parantamiseksi ovat todella sitä mitä haluamme toteuttaa.

Kaiken kaikkiaan nyt saadusta palautteesta on tähän mennessä ryhmitelty 63 käytettävyyttä ja suorituskykyä parantavaa muutosta, muiden parannusten lisäksi. Löydät nämä kaikki alla olevista kahdesta artikkelista.

http://blogs.msdn.com/e7/archive/2009/02/26/some-changes-since-beta.aspx

http://blogs.msdn.com/e7/archive/2009/03/13/a-few-more-changes-from-beta-to-rc.aspx

Mielestäni tämä osoittaa sen, jonka itse havaitsisin jo silloin kuin koodasin ohjelmia. Jos näytät ohjelman tuleville käyttäjille tyhjää tussitaulua ja kysyt "millainen käyttöliittymä olisi hyvä", niin tulos on usein vaivautunutta ehdottelua. Mutta jos teet ensin prototyypin ja laitat sen tapaamisen pohjaksi, niin johan alkaa tulla hyviä ideoita.

Toinen edistysaskel on, että enää kysely ei rajoitu yhteen neukkariin. Kaikki ne miljoonat ihmiset, jotka ovat seiskan betan asentaneet, ovat nyt mukana sanomassa mielipiteensä ja kertomassa toiveensa. Yhteisöllinen kehittäminen on todella näyttänyt voimansa!

Laitetuen ja sovellusohjelmien yhteensopivuuden osalta tiedämme betan avulla, että helmikuun lopulle tehdyistä 10 000 000 laiteasennuksesta 75 % onnistuu suoraan asennuslevyllä olevilla 20 000 laiteohjaimella. Lähes kaikki loput löytyvät joko Windows-päivityksen kautta tai valmistajien sivuilta, jonne käyttäjä opastetaan automaattisesti. Uniikkeja laitteita on tunnistettu 2,8 miljoonaa.

Sovellusyhteensopivuuspuolella on tällä hetkellä tavoitteena saada yhä useampi XP -sovellus, joka ei toiminut Vistassa, toimimaan seiskassa. Kevään aikana kuulemme tästä lisää. RC:tä odotellessa...

Janne