Förbered skolavslutningarna med bildspel, tipspromenad eller sånghäfte

Vår gästbloggare Malin Jonolf delar med sig av sina tips och idéer inför de kommande skolavslutningarna.  

Nu sker skolavslutningar på löpande band och vill man göra något roligt i samband med firandet så finns det massor av kul saker att hitta på. Men om tiden tryter så kanske man inte hinner hitta på nya kreativa idéer så jag vill dela med mig av några tips och enkla mallar och instruktioner som ni gärna får använda er av:

- Tipspromenad i PowerPoint
- Sånghäfte i Publisher
- Bildspel i PowerPoint

Bildspel i PowerPoint
Om du har tagit bilder på barnen under läsåret och vill visa det under en samling eller fikastund så kan man göra ett enkelt bildspel i PowerPoint. Man kan till exempel ha bildspelet rullande i bakgrunden.

Gör en första bild som du sedan kan kopiera för att få samma inställningar på resten.

Under fliken ”Transitions” väljer man hur bilder skall röra sig. Här har jag ställt in att bilden skall byta efter fem sekunder. Det är viktigt att klicka ur ”On Mouse Click” som är standardvalet. För att kopiera bilden är det enkelt att högerklicka på den lilla bilden till vänster och välja ”Duplicate”, så skapas en exakt likadan bild inklusive inställningarna. Då slipper man att ändra på varje bild utan kan fokusera på att lägga till de foton eller teckningar du vill ha med. I exemplet ovan så visas varje bild i fem sekunder och börjar om från början efter sista bilden.

Tipspromenad
Jag brukar göra tipspromenader i PowerPoint och tycker att det är smidigt att slippa fundera över sidbrytningar och det är lätt att lägga till bilder. Eftersom jag använder förra årets tipspromenad som mall så går det betydligt snabbare än att skriva för hand.

En lite annorlunda tipspromenad kan vara roligt som omväxling. Med detta upplägg minskar även möjligheterna till fusk genom att använda mobiltelefoner. Be alla, eller en del, av de som skall vara med på evenemanget om tre påståenden om dem själva. Två skall vara sanna och ett skall vara falskt. Använd påståenden som svarsalternativ på tipspromenaden.

Rättningen kan man göra själv eller som en gemensam aktivitet där man rättar genom att alla själva berättar vad som är sant och falskt. Om man rättar tillsammans så kan det vara bra om inte för många är med. Jag har gjort rättningar med upp till 20 frågor och personer. Om det är en stor grupp som är med så kan man till exempel ta med påståenden om lärarna.

När man skall rätta tillsammans så brukar jag skriva ut ”handouts”, dvs att jag väljer att skriva ut flera bilder på ett papperark. Så får jag en bättre översikt istället för att bläddra med ett papper per fråga.

Inför årets avslutningar har jag förberett en tipspromanad. Ni är välkomna att använda hela eller delar av den. Med en färdig mall är det snabbt gjort att skriva ner nya frågor. Jag har även gjort en tipskupongmall i Excel som är enkel att ändra och skriva ut efter behov. Tre tipskuponger per A4-ark, med eller utan utslagsfråga rekommenderas.

Sånghäfte med hjälp av Publisher
Jag gör ofta sånghäften till olika fester. Det är absolut enklast att använda Publisher för det. Det finns massor av mallar som man kan använda om man vill leka med färg och form. Jag jobbar inte så mycket med utformningen utan har en enkel layout som jag, beroende på tillfälle, byter ut texterna i.

Ett A4 som viks på längden tycker jag är ett bra format för enklare sånghäften.

Rutorna med texterna är enkla att kopiera och ändra storlek på. Skriv eller kopiera in texter på de låtar som du önskar ha med i ditt sånghäfte. Jag använder oftast den inbyggda funktionen med ”clip art” för att hitta olika illustrationer.

En av fördelarna med Publisher är att utskrifterna blir rätt utan att man själv behöver fundera över vilken sida som innehållet skall vara på. Det här är första och sista sidan av utskriften av det exempelsånghäfte som ni gärna får använda er av.

Om du har gott om tid, eller behöver fler idéer, läs gärna förra årets inlägg om ”Digitala verktyg för 40-åringar”. Då använde jag både QR-kod, film och frågesport online.

Här kan du ladda ner fler mallar:
- Tipspromenad
- Tipskupong
- Sånghäfte

 

Lycka till!

Malin Jonolf (är helst i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg på kontoret)
Marknadskonsult, föreläsare och bloggare