Ledighet

Här i USA regleras varken semester- eller sjukdagar av någon övergripande myndighet, så exakt vad som gäller beror på var man arbetar. Så här är det på Microsofts huvudkontor:

Antalet semesterdagar man får beror på hur länge man har arbetat på företaget. Idag får en nyanställd endast tio dagar per år, har jag för mig. Inte så mycket men det verkar vara standardsiffra även i andra branscher och stater. Ju längre man arbetar på företaget, desto fler semesterdagar får man varje år. Även detta är normalt. Själv får jag 25 dagar per år, nästan svensk standard.  Utöver detta är det vanligt att man får några extra strödagar då och då, ofta strax efter att ett större projekt skeppas.

På Microsoft i Irland fick man hela årets "pott" med semesterdagar tilldelad den 1 januari, men här i USA portitioneras de ut under året. Lönen betalas ut två gånger i månaden, och samtidigt ökas antalet innestående semesterdagar med en tjugosjättedel av årsfördelningen. Enligt personalavdelningen får man inte använda ledighet innan man har "tjänat in" den, men i realiteten går det bra att göra så om chefen tycker det är OK.

Om man inte använder alla semesterdagar under ett år, kan man överföra dem till nästa år - dock högst lika många dagar som man tjänat in under året. Man kan alltså inte spara dagar i flera år. Om man har fler dagar insparat än vad som kan föras över, då förlorar man dem. Man får ingen ekonomisk kompensation. Så lyder reglerna i alla fall, men återigen kan det gå att lösa med chefen så att man kan ta ut några extra dagar under det nya året vid behov.

Jag tycker att systemet är lite lustigt. Reglerna är kristallklara, men samtidigt ignoreras de rätt friskt när det passar. Man skulle kunna misstänka att folk fiflar lite och tar fler semesterdagar än de får, men det verkar inte vara något problem. Tvärtom, personalavdelningen ser det som ett större problem att folk arbetar för mycket. Jag antar att det är därför hotet om att förlora dagar finns, men vill uppmana folk att ta ett break då och då.

Vad gäller semesterdagar, även detta skiljer sig mellan olika företag. På vissa företag är semester- och sjukdagar sammanbakat. På Microsoft i Redmond har man dock exakt tio sjukdagar varje år, oavsett hur länge man har arbetat på företaget.

Sjukdagar skiljer sig från semesterdagar i det att de tilldelas i början av året, och man kan inte föra över dem till nästa år. Use 'em or loose 'em. Vi har inga karensdagar, utan man har full lön under sjukdagarna. Å andra sidan, om man behöver fler än tio sjukdagar, då får man använda semestern istället, eller kolla upp i vilken grad sjukförsäkringen täcker inkomstbortfall...

Systemet med sjukdagar funkar rätt bra under normala omständigheter. Man har tillräckligt många dagar under året för att inte vara rädd att stanna hemma lite då och då om man känner sig krasslig. Det är naturligt att bli sjuk då och då. Det är väl bara rätt att man kan stanna hemma så man hämtar sig snabbare och minskar risken att smitta ner andra på jobbet. Visst finns risken att det småfifflas lite, men jag är inte så säker på att det är fel. Varför måste man ha en lapp från farbror doktorn för att få stanna hemma? Kan det inte göra gott för människan att ha frihet att skita i att gå till jobbet om man är bakis, övertrött eller omotiverad? När första vårsolen tittar fram, om man inte blev klar med golvläggandet i helgen, eller när man ska köpa en ny bil? Bara det inte gör överstyr, vad spelar det för roll? Jobbet är kvar imorgon med, finns ingen som gör det för en.

Jag har haft tur nog att jag inte har blivit långtidssjukskriven, så jag har ingen direkt erfarenhet av hur det funkar. Jag har hört historier som tyder på att det finns utrymme att lirka även här; nån snubbe på jobbet fick hjärncancer och var borta från jobbet i över ett halvår; sjukförsäkringen vi får genom jobbet täckte alla sjukhuskostnader, och när han var väl nog att kunna arbeta igen, fanns jobbet kvar och väntade på honom.

Det finns andra sätt att hålla sig borta från jobbet än att vara sjuk och ta semester. T.ex. kan man bli mamma- och/eller föräldraledig (även vid adoption), det finns obetald ledighet, och själv kunde jag ta fem dagar för att åka hem till en begravning i somras. Det finns också stort utrymme för att arbeta hemifrån; jag har en liten bärbar burk, och jag kan använda RAS och/eller Terminal Services för att nå alla resurser på jobbet.

I år är första året sedan jag flyttade till USA som jag inte förlorar några semesterdagar. Jag började året med full pott, men jag tog tre veckor ledigt i somras när jag fick besök, jag åkte hem till Sverige en sväng, och nu är jag ledig ända till den nionde januari.

God jul!