Vad heter "Internet" på svenska?

Vad heter "Internet" på svenska? Nej, ärligt talat?

Hittills har vi på Microsoft alltid skrivit Internet med stor bokstav och med bindestreck i sammansättningar. Du kan t.ex. använda Internet-alternativ för att rensa dina tillfälliga Internet-filer. I Windows XP fanns det löst räknat 1192 strängar där "Internet" förekommer i en sammasättning.

Men. Språkavdelningen har beslutat att vi nu ska följa Svenska Datatermgruppens rekommendation, så framöver kommer vi att skriva Internet med inledande versal, men utan bindestreck vid sammasättningar.

Denna ändring kommer att fasas in stegvis. Vi kommer inte att släppa Windows XP igen, men allt nytt i Windows XP Media Center 2005 kommer följa den nya rekommendationen. Förutom förstås om en sträng hänvisar till någon funktion i Windows XP. Alltså kan det kanske komma att bli lite inkongruent, risken finns att ett meddelande blir typ "Du kan använda Internet-alternativ på Kontrollpanelen för att konfigurera Internetanslutningen". Vi kommer dock att försöka införa ändringen konsekvent i Internet Explorer 7.

Sådana här ändringar tycker jag är intressanta. Vid första anblicken kan det verka så enkelt att ändra en term - framför allt när ändringen bara innebär att ett enda tecken tas bort. Men givetvis kommer det att kosta en del att söka & ersätta i alla produkter (båda själva programvaran och i hjälpen) och vi kan inte gå tillbaka och ändra i sånt som har skeppats. Kanske kan vi inte ens ändra i pågående projekt. Det finns flera mappar och genvägar med "Internet-" i namnet - hur blir det med dem vid uppgradering?

Men inte gnäller jag. Det är sånt här som gör jobbet intressant. För testarna, om inte annat.


Detta inlägg publiceras i befintligt skick och innebär inga garantier eller rättigheter i övrigt.