Vad heter "managed code" på svenska?

"Managed code" är kod som kompilerats för att köras i .NET Framework. Det finns många skillnader mellan "Managed code" och "native code". En av skillnaderna är att "Native code" har kompilerats för att köras på en viss plattform, och kallas därför med fördel plattformsspecifik kod. (Vissa har även kallat detta för Win32-kod, men det kan vara missvisande.) "Managed code" å andra sidan är i sig plattformsoberoende - fast körtidsmiljön, .NET Framework eller Mono - är plattformsspecifik.

En annan, kanske viktigare, skillnad är att den som programmerar "managed code" inte behöver oroa sig över minneshantering. Körtidsmiljön tar själv hand om att allokera och frigöra minne vid behov. Detta gör det ofantligt mycket lättare att skriva bra kod, vilket i sin tur innebär färre buggar. Eller i alla fall andra buggar.

Det är till stor del detta som ordet "managed" syftar på: att minneshantering är körtidsmiljöns ansvar och inte den enskilde programmerarens.

Så vad heter då "Managed code" på Microsoft-svenska?

Förvaltad kod.

Jag var inte inblandad i diskussionerna runt den här termen, men jag är rätt säker på att det tog ett tag innan man bestämde sig för den här översättningen. Jag tycker inte att den är strålande, men jag kan inte komma på nåt bättre själv på rak arm...


Detta inlägg publiceras i befintligt skick och innebär inga garantier eller rättigheter i övrigt.