Vad heter phishing på svenska?

Som du kanske vet kommer Internet Explorer 7 att inkludera funktioner för att skydda användaren från "phishing". Phishing sker ofta genom att någon skapar en webbplats som härmar utseendet på t.ex. din banks webbplats. Man använder denna fejkade webbplats för att försöka lura av dig din inloggningsinformation, ofta genom att skicka ett mail där man ber dig besöka webbplatsen för att bekräfta din information. Phishing-filtret i IE kan granska de webbplatser man besöker och varna om nåt verkar vara skumt.

Så vad heter då "phishing" på svenska? Vi diskuterade länge och väl, övervägde många förslag. Vi enades om att helt enkelt låta det heta "phishing", och så är det nu i Windows Vista Beta 2. Men sen tänkte vi lite till och eftersom det verkar som man överlag använder översättningen "nätfiske" i Sverige, kommer vi att rätta in oss i ledet. När Windows Vista och Internet Explorer 7 släpps, kommer "phishing" att vara översatt till "nätfiske". Med största sannolikhet kommer Office och Exchange också att använda denna översättning.

Mer information om funktionen i IE7 finns på http://blogs.msdn.com/ie (engelsk text). Exempel på användning av "nätfiske" finns lite överallt på nätet. Se t.ex. http://www.nada.kth.se/dataterm/rek.html#a195.