Expression Blend för IXDA

Idag fick jag möjligheten att under 15 minuter presentera Expression Blend för nästan 50 interaktions-designers vid ett evenemang anordnat av IXDA hos Creuna i Stockholm. Jag tog tillfället i akt och pratade lite kort om den process och potentiella lösning som vi ser att produkterna i Expression sviten kan bidra till men jag tror att flera kan vara intresserade av konceptet. Observera att det här är en reflektion och idé som baserar sig på intryck från Designertopia-konferensen förra veckan och är egentligen inte den officiella version som Microsoft ser med produkterna. Men jag väljer ändå den här vinklingen delvis för att jag personligen anser den vara korrekt både med avsikt hur verkligheten ser ut men också baserat på diskussioner som jag haft med andra designers på marknaden.

Expression Studio består av fyra produkter: Expression Blend, Expression Design, Expression Web och Expression Media. För den här gången så tänker jag inte alls beröra Expression Media och Web utan helt fokusera på Design och Blend, samt lite grann på Visual Studio. Frågan är då, vilken är målgruppen för de olika produkterna, och så här ser jag det:

Expression Design riktar sig till grafiska formgivare och designers. Med sina vektor- och pixel-funktioner är det ett kraftullt verktyg som också har en möjlighet att exportera alla skapelser som XAML som sedan kan importeras i Expression Blend och där användas som resurser och mallar för applikationer och kontroller.

Så om vi tänker oss ett projekt som består av grafiker som skapar användargränssnittet och dess olika kontroller så har vi på "andra sidan" utvecklarna som är intresserade av logiken och det som döljer sig bakom skalet. Tanken är fortfarande att Visual Studio är och kommer att vara det primära verktyget för just utveckling av logik och beteenden, men Expression Blend är den härliga miljö som just kan användas för att koppla samman logiken med presentationen och där vill jag påstå att just integratören blir oerhört viktig. Integratören är en roll (eller person) som har kontinuerlig kundkontakt, god förståelse för användbarhet och interaktionsdesign, men också en bra förståelse för programmerare och programmering. Det är inte integratörens roll att skriva koden, utan istället se till att kontinuerligt se till att utvecklarnas och grafikernas så kallade artifakter integreras och sedan producerar en exekverbar applikation som inte bara agerar prototyp från dag ett utan också hela tiden kan vidareutvecklas och förändras. Det som gör denna roll ännu mer intressant är hur väl den passar i agila metoder där exempelvis kontinuerlig integration används för att se till att alltid ha en applikation som fungerar och kan demonstreras.

Nyckeln för den här integrationen från ett tekniskt perspektiv är egentligen inte Expression Blend utan XAML. Att sedan Expression Blend är ett oerhört läckert verktyg att jobba med gör bara arbetet enklare och roligare.

Om du var och lyssnade på min korta presentation så hoppas jag att jag lyckades motsvara dina förväntningar och att du gillade det du såg. Om du känner att du själv vill prova på Expression Blend så kan den senaste betan laddas hem från Expression-sidan.