Helomvändning eller en mindre kurskorrigering?

Under flera års tid har Microsoft öppnat sin utvecklingsmodell och lyssnat på kunders och partners begäran om ökad dokumentation av specifika API'er samt tillgång till exempelvis källkod för operativsystem och andra produkter och tekniker. Istället för att basera nya tekniker och produkter på egna protokoll så används standards som SOAP, XML, REST och massvis med andra existerande specifikationer, allt för att möjliggöra så stor interoperabilitet som möjligt med andra aktörer.

Ibland så räcker dock inte en existerande standard, vi kan till exempel inte sluta att vara innovativa och vidareutveckla i ett visst område bara för att en standard har bestämts av ett organ på marknaden, vi kan inte heller blunda för det faktum att vi har massvis med kunder som gjort stora investeringar i våra produkter och som vill bibehålla den stora funktionalitet som de skapat och inte tvingas begränsa sig till en nivå som satts av en annan aktör på marknaden.

IDG publicerade igår en intressant spegling av vår senaste satsning som ligger helt i linje med den kurs som jag bestämt vill hävda att vi slog oss in på för flera år sedan, men som kontinuerligt måste korrigeras och anpassas till hur marknaden vrider och vänder sig, det går så oerhört fort just nu och det gäller att hänga med. Jag tycker samtidigt att denna charmoffensiv, som det kallas, visar på en oerhörd organisatorisk flexibilitet och styrka, men jag anser inte att det är en 180-graders sväng!

Vad tycker du, helomvändning eller mindre kurskorrigering?