Hur blogga och twittra?

När jag skriver mina blogginlägg och agerar på sociala medier så försöker jag kontinuerligt att följa den här enkla principen, vilket också råkar vara vår (Microsoft AB’s) interna princip för sociala medier:

 

Var transparent och relevant, använd sunt förnuft och visa respekt.

Var transparent
Jag försöker aldrig dölja vem jag är, vart jag jobbar eller vad som intresserar mig. Det här gäller både bloggning, twitter, kommentarer på andras bloggar och profiler i olika communities som jag är med i. Samtidigt så behöver jag bli bättre på att balansera privatliv och arbetsliv, något som ofta blir en dialog med kamrater och kollegor om mitt gitarrspelande och plötsliga löpintresse verkligen är något som ska exponeras genom mina vanliga kanaler, eller bör jag separera dem?

Var relevant
I min roll som utvecklar-evangelist är jag inte bäst på något, men ganska bra på mycket (ödmjukhet till exempel). Det gör också att jag inte försöker att exponera mig som någon expert i ämnen som jag inte har kompetens i, och naturligtvis försöker jag skriva om sådant jag kan. Det är på det sättet som jag trovärdigt kan tillföra värde för en läsare. Det är också därför som jag försöker att bara skriva något när jag känner att jag har något att tillföra antingen i form av en åsikt, eller tips och tricks för tekniker.

Använd sunt förnuft
Det som jag skriver, twittrar och upplyser andra om är naturligtvis publik information som inte innehåller affärshemligheter eller känsliga uppgifter. Det innebär också att jag försöker att inte kommentera om rykten, gissningar och direkta frågor som direkt skulle exponera sådan information.

Visa respekt
Jag uppskattar när andra visar sitt engagemang och entusiasm för det som jag jobbar med och skriver om, därför försöker jag också lyfta fram andras synpunkter och rekommendationer i olika former genom min kommunikation. Samtidigt gäller det att inte hänga ut någon som inte valt det själv, det finns inget utrymme för personangrepp eller påhåpp i min blogg, inte mot mig eller någon annan!

Det här är mina och våra riktlinjer, påminn mig gärna om jag inte verkar följa dem.

Vilka har du?