NorDev Summit genomfört, nästan...

Idag presenterade jag några av nyheterna för utvecklare i och med den kommande versionen av Windows, nämligen Longhorn. Speciellt så visade jag ett exempel på hur Indigo kommer att förändra utvecklingen av meddelandecentrerade lösningar där vi idag tvingas välja teknik och baserat på det valet även tvingas göra vissa prioriteringar. Det kan exempelvis vara svårt idag att få tillförlitlig kommunikation, transaktioner och säkerhet i system som exponeras som XML WebServices, och det är där Indigo verkligen visar sin styrka. Jag kommer absolut att blogga mer om Indigo i framtiden...

Jag demonstrerade också hur utvecklingsmodellen än så länge ser ut vid utveckling av Avalon applikationer, alltså applikationer som använder sig av Longhorns kommande plattform för avancerade grafiska gränssnitt, bland annat med hjälp av XAML (XML Application Markup Language). Tyvärr så har vi idag inga grafiska utvecklingsverktyg för dessa klientapplikationer, men vänta bara, det kommer att komma riktigt läckra verktyg inom kort... Jag vet att det finns tredje-parts verktyg som redan finns tillgänliga baserade på CTP versioner av Avalon, men jag vill nog själv vänta med att testa dessa eftersom jag vet att det fortfarande sker ganska stora förändringar i namngivningen av komponenter och utformningen av arkitekturen av komponenterna. Men förvänta er en hel del bloggning även i detta område framöver...

Jag lyckades också klämma ur mig en av de största grodorna som jag fått fram, något i stil med: "Och i och med Avalon så kommer vi med enkla sätt kunna utveckla applikatoner som drar nytta av processorkraften i hela datorn och speciellt grafikkortet på hårddisken"... PÅ HÅRDDISKEN, i vilken världsrymd var mina tankar egentligen???

Nåja, jag bjuder på det, jag har hört värre och roligare grodor än så, men de kan vi diskutera vid ett senare tillfälle.

Jag deltog också i en paneldebatt angående SOA, TDD och .NET vs Java. Men det blev nog ingen riktigt debatt, jag kände mig allmänt blek sittandes bredvid verbala personer som David S. Platt och behövde inte försvara många av våra tekniker eller produkter vilket jag kanske hade förväntat mig, istället blev jag glad över den konkreta och oreligösa dialog som fördes. Det skulle vara kul att få höra från någon i publiken hur stämningen mellan deltagarna i panelen tolkades och om det var något vettigt som fördes fram.