Öredev, TechEd, PDC, hur och vad ska jag välja?

Under hösten genomförs tre stycken stora konferenser som riktar sig mot utvecklare med sitt innehåll. Det är ganska imponerande hur alla tre lyckas hållas i november under tre efterföljande veckor, och det är därför som jag tycker att det kan vara värt att försöka räta ut några frågetecken om vilken konferens som passar för vem och vad som är deras styrkor och eventuella sårbarheter.

Observera att det här är mina högst personliga åsikter efter att ha varit på dessa konferenser under flera år och provat på även andra konferenser under tiden som gått! Jag har valt att presentera dessa konferenser helt i tidsordning och börjar alltså helt sonika med Öredev.

clip_image001

Öredev är en konferens som går av stapeln i första veckan i november i Malmö och riktar sig inte bara till .NET-utvecklare utan har en stor uppsättning spår (“tracks”) som exempelvis Test, User Experience, Mobile 2.0, Arkitektur, Java och Agila metoder. Öredev har ett gott och välförtjänat rykte om sig att locka till sig riktigt bra internationella talare med generellt mycket bra innehåll och tung teknisk nivå. Konferensen är välorganiserad och lockar flera återkommande besökare som passar på att både fördjupa sig och gå bredare i sin kompetensutveckling genom att snegla på andra språk och metoder.

TechEd_Europe_Blog_L_Ask

TechEd som det här året hålls i Berlin är en bred Microsoft konferens som inte bara riktar sig till utvecklare. Nytt för i år (visserligen tillbaka till ett format som användes för ett par år sedan) är att konferensen riktar sig både till IT-proffs och utvecklare. IT-proffs är Microsofts benämning på personer som jobbar mer med support, utrullning och administration än med utveckling av mjukvara. TechEd har generellt fokuserat på befintlig teknik och lockar även den flera mycket välrenommerade talare från hela världen. Säkerhet är också ett ämne som vanligtvis ligger i fokus under konferensen och även detta år finns mycket innehåll för den som är intresserad av just det.

this is the font

PDC eller Professional Developers Conference är en framtidsfokuserande konferens helt fokuserad på utveckling av mjukvara, men med innehåll för både utvecklare, arkitekter och testare. Vanligtvis hålls PDC bara de år då något stort och viktigt (för Microsoft) ska annonseras. Exempelvis .NET, Windows Vista, WinFX och Azure är tekniker och produkter som har annonserats vid tidigare PDC-konferenser, frågan är vad som är tänkt att annonseras det här året. Redan nu vet vi att fokus kommer att ligga på Windows Azure, Oslo (som tydligen kommer att få ett nytt namn på PDC), Windows7 och naturligtvis Visual Studio 2010 och .NET Framework 4.0. Men det kommer med absolut största sannolikhet också någon hemlis som jag själv inte har någon aning om, jag kan gissa och ana, men det lämnar jag också till dig som läsare att fundera på.

Sammanfattning:

Om du är utvecklare som också håller på med andra plattformar än bara Microsofts så är Öredev ett intressant alternativ. Om du vill blicka framåt och samtidigt inte har något emot att åka till USA i november så är PDC ett klart val. Annars är TechEd något som jag varmt rekommenderar, med mer fokus på befintlig teknik än framtidsvisioner.

Själv skulle jag vilja vara med på alla tre, men jag har själv inte bestämt mig ännu, när jag har gjort det så kommer jag naturligtvis att annonsera det i bloggen, eller på twitter: @johanlindfors