Sommarkollo: Windows 7 för utvecklare

Låt mig börja med att be dig som var anmäld till Malmö och Göteborg, om ursäkt eftersom vi tvingades att ställa in seminariena på grund av sjukdom. Jag drabbades av en influensa och lyckades helt enkelt inte att komma på benen förräns till torsdagen.

Vi undersöker nu möjligheten att återleverera seminariet i form av LiveMeeting efter sommaren och hoppas att det kan vara ett litet plåster på såren.

Under seminariet dök en del frågor upp som jag tänkte besvara här i bloggen:

Q: Finns det en “version-lie-shim” som svarar att operativsystemet är en server istället för en workstation och i såfall är inte det ett potentiellt licensbrott?

A: Nej det finns ingen sådan shim, och Microsoft kommer inte heller att skapa någon sådan shim, det kan absolut vara ett licensbrott att använda en sådan, men det är isåfall upp till respektive applikations licensregler att definera det.

Q: Varför har inte Microsoft tagit med en “virtual desktop” mjukvara liknande det som finns med i andra operativsystems fönsterhanterare (exempelvis KDE och Gnome)?

A: Flera skäl: 1) delvis på grund av ett inte alltför stort intresse från kunder, 2) delvis därför att det redan finns flera lösningar på internet, både gratis och till en nätt kostnad, 3) det hade varit ytterligare en funktion som potentiellt skulle kunna ha fördröjt produkten.

Titta gärna på den här virtuella desktop-hanteraren från SysInternals, jag har precis installerat den på min Windows 7 RC och den fungerar ok, verkar ha lite utmaningar med Aero i de virtuella fönstrena men annars är det ok.

Q: Finns det en “allow write to program files shim” som kan användas för att möjliggöra automatisk patchning av en installerad applikation utan att användaren behöver vara admin?

A: Nej, men däremot så kan du läsa om “UAC Patching” som visar ett exempel på hur en process kan få detta att fungera.

Jag har också laddat upp presentationen från seminariet med en del länkar och information om du vill repetera vad som sades under presentationen.