Spara pengar, bli effektivare, använd det du har!

I den aktuella situationen som pågår på marknaden för närvarande, ställer företag och partners mig mer frågor kring hur IT kan skapa effektiviseringar och kostnadsbesparingar. Jag spenderar mycket av min tid ute hos kunder och partners för att presentera för utvecklare om hur våra utvecklingsverktyg, tekniker och ALM-metoder kan bidra till detta. I dessa möten märker jag även att driftsidan börjar bli mer intresserade av att delta och förstå vilket känns oerhört roligt. Diskussion som då uppstår är hur de kan stötta verksamheten på bästa sätt alltifrån design till drift, underhåll och affärsutveckling.

Nedan har jag sammanställt områden som jag har sett många kunder jobba med och lett till sk ”Best Practice” hos flera kunder. Jag tycker denna lista är oerhört intressant att ta del av även som utvecklare. Kommentera gärna hur du ser på detta

  • Använd virtualisering med hjälp av Windows Server Hyper-V som är en del av Windows Server 2008 och ger möjligheten att utnyttja gjorda investeringar i hårdvara på optimalt sätt. Hyper-V kan du läsa mer om och ladda hem här!
  • Konsolidera antalet leverantörer, till exempel på databas-sidan. Genom att istället bygga kompetensen på färre databas-arkitekturer och språk kan kostnader skäras. Exempelvis SQL Server 2008 som du hittar massvis med information om här!
  • Minska kostnaden av utrullning och administration genom att använda Microsoft Desktop Optimization Pack och virtualisering av applikationer – här finns ett exempel på en sådan lösning
  • Använd Microsoft System Center för att administrera och hantera nätverk, servrar och stora delar av infrastrukturen – här är ett bra exempel på en framgångssaga!
  • Använd den mjukvara som kunden redan har köpt och licenserat. Det finns till och med åtminstone en partner som har gjort en affärsidé av detta!
  • Använd Microsoft Unified Communication för att minska resor och kommunikations-kostnader
  • Standardisera konfigurationen av Windows på skrivbordet, servrar och mobila enheter för att optimera infrastrukturen och underlätta administration samtidigt som kunden får bättre säkerhet – Läs mer om optimering av infrastrukturen här!
  • Uppgradera till Windows Vista vilket kan leda till minskade energi-kostnader, ökad mobilitet och produktivitet, samtidigt som utrullning och hanteringen av känsligt data blir enklare och bättre – Läs mer om Vista här.
  • Dela information och samarbeta bättre med hjälp av Microsoft Office SharePoint Server och anpassa den till att passa just den aktuella verksamheten – Här finns en portal med massvis med information om utveckling mot och med SharePoint

Och ta del av de övergripande resurserna som vi på Microsoft erbjuder dig som utvecklare och IT-proffs.

Besök http://msdn.se för mer information för utvecklare och http://www.microsoft.se/technet för information för IT-proffs.